Ракетата ММР на MBDA бе избрана, за европейската способност удари извън зоната на визиулна видимост

Pan.bg 01 юли 2020 | 15:34 views (605) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на mbda.com

MBDA се обедини с 13 партньори и подизпълнители от 5 държави, за да разработи нова способност, базирана на ракетната система MMP, която ще бъде уникална за моторизирани и спешени сили. Проектът LynkEU, координиран от MBDA, бе избран от Европейската комисия като част от новата Европейска програма за индустриално развитие на отбраната (EDIDP) след консултации с държавите-членки.

LynkEUs е първият технологичен и индустриален принос към целите на проекта за способност за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) извън зоната на визиулна видимост (BLOS). Проектът за способност за BLOS бе одобрен през ноември 2018 г. от министрите на отбраната на ЕС. Проектът LynkEUs се управлява в тясно партньорство с френските, белгийските и кипърските въоръжени сили. Проектът има за цел да дефинира първоначална оперативна концепция за европейска BLOS способност. Освен това ще предостави възможност за идентифициране и тестване на нововъзникващи решения с потенциална стойност за бъдещи подобрения на способностите и ще бъде утвърден чрез тестова кампания.

Концепциите и тестовете, извършени за проекта PESCO BLOS, ще допринесат за развитието на семейство ракетни системи с контрол от човек и BLOS, базирани на ракетата със среден обсег MMP и под пълен контрол на европейската отбранителна индустрия.

Ерик Беранже, изпълнителен директор на MBDA, заяви: „LynkEUs е първият проект за сътрудничество в областта на ракетните системи, използващ новите инструменти на ЕС за отбрана, и първият проект за научноизследователска и развойна дейност на ЕС, който се координира от MBDA. Това демонстрира желанието ни да сътрудничим във все по-голяма степен в ЕС и да разширяваме кръга си от индустриални и технологични партньорства, особено с иновативни малки и средни предприятие и европейски изследователски центрове. Той също така демонстрира нашия ангажимент да служим на европейската стратегическа автономност и амбициите за технологичен суверенитет“.

MBDA и нейните 10 партньори - от Белгия: Кралската военна академия, John Cockerill Defense, FN Herstal, Thales Belgium и Xenics; от Кипър: Aditess, Кипърски институт и SignalGenerix; от Франция: Novadem и Safran; заедно с 3-те подизпълнители: MILREM (от Естония), DELAIR (от Франция) и Carmenta (от Швеция) - сега влизат във фазата на договаряне на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства с Комисията.

Този първи успех на европейско ниво проправя пътя за по-нататъшни съвместни проекти, които ще консолидират европейската способност на BLOS чрез
разработване на свързани функции като системи за обучение и съвместна ангажираност. Тези нови проекти могат да бъдат допустими за бъдещия Европейски фонд за отбрана още през 2021 г.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка