John Cockerill Defense демонстрира купол от серията C3000 със 105 mm оръдие върху бронирана машина Boxer

Pan.bg 27 май 2020 | 14:13 views (1306) commentaries(0)
img
Васил Димитров
pan.bg
По информация на johncockerill.com
Изображението е илюстративно

Белгийската отбранителна компания, която специализира в разработката и производството на куполи и оръжейни системи, участва заедно с френския производител на бронирани машини Nexter Group с общо предложение за модернизацията на Сухопътните войски на Република България.

Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense ще достави за Krauss-Maffei Wegmann най-новото си поколение куполи C3105, въоръжени със 105 mm оръдие с високо налягане (HP). Предстои те да бъдат инсталирани на бронирани машини Boxer 8x8 (MRAV). В тази конфигурация екипажът на машината ще се състои от водач, командир, мерач и десант от 4 човека в задната част на машината, с предвидено място за допълнителни муниции за 105-милиметровото оръдие.

Тази комбинация се разработва благодарение на осигурено вътрешно финансиране за научноизследователска и развойна дейност, като се очаква изпитания на съответната конфигурация да започнат по-късно през 2020 г. Бронираните машини Boxer MRAV са приети на въоръжение в Австралия, Германия, Литва и Холандия, като вече има поръчка за доставки и за британската армия.

Интеграцията на купола C3105 с бронирана машина Boxer първоначално беше планирана за представяне по време на най-голямото международно изложение в сектор отбрана Eurosatory. Въпреки отмяната на събитието поради разразилата се пандемия от коронавирус, интеграцията на купола на John Cockerill Defense и последващите тестове ще се проведат по план. Това подчертава значението на проекта и за двете компании и полага основи на положителни перспективи за бъдещо сътрудничество.

Куполът C3105 е част от серията куполи C3000 на John Cockerill Defense. Към момента има над 450 произведени бройки от серията, предназначени за експортни пазари, като производството все още е в ход. Белгийската компания е предложила на България своите куполи от серията С3000 като част от цялостно решение за модернизацията на българските Сухопътни войски. Предложението е интегрирано с бронираните машини на френския производител Nexter Group.

По думите на маркетинг директора на John Cockerill Саймън Хей, едно от най-ключовите предимства на куполите от серията C3000 е техният модулен принцип, който позволява надграждане и адаптиране според конкретните изисквания на клиентите в сфери като бронезащита, управление на огъня, прицели и оръжейни системи.

John Cockerill Defense успешно доставя куполи от серията C3000 на General Dynamics Land Systems Canada за интегриране с леки бронирани машини (LAV) за клиент в Близкия Изток. Понастоящем са изплатени около
1 милиард долара от договора за 10 милиарда по този проект, като двете компании очакват насрочени плащания към 2021 г. в съответствие с напредъка на доставките.

За този проект John Cockerill Defense доставя оборудване в две версии:
• Купол C3030 с 30 мм оръдие MK44 с двойно подаване на Northrop Grumman и 7,62 mm картечница
• Купол С3105 с нарезно 105 мм оръдие с високо налягане на John Cockerill и сдвоена 7.62 mm картечница

И в двата случая куполът е снабден с компютъризирана система за управление на огъня (FCS), като командирът и мерачът са снабдени с дневни/термични мерници, включващи и лазерен далекомер. Командирът има панорамен прицел за откриване и поразяване на цели в хода на боя, с дистанционно управляема оръжейна станция със 7,62 mm или 12,7 mm картечница, монтирана върху купола.

105-милиметровото оръдие на John Cockerill Defense е демонстрирано и по време на стрелби със 105 mm снаряд с лазерно насочване, разработен съвместно с Украйна. Оборудвано e и с противотанкова комбинирана бойна глава HEAT с голяма мощност и позволява поразяване на цели на големи разстояния.

След успешно преминаване на редица изпитания и на сертификационен тест, John Cockerill Defense има сключен договор и с индонезийската компания PT Pindad за първоначално производство на 18 броя куполи C3105. Те са предназначени за инсталиране на средния танк Tiger (Harimau). Куполите от този модел също така са успешно интегрирани на платформи като Tulpar на турския производител Otokar и сингапурската сухопътна система за огнева поддръжка Hunter във вариант верижна платформа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка