5 малко известни факта за Т-34, които спечелиха Победата /СНИМКИ, ВИДЕО/

Pan.bg 26 май 2020 | 15:46 views (1285) commentaries(0)
img
pan.bg

1 Мощна броня и оръжия
2 Проходимост и маневреност
3 Дизелова силова установка
4 Дебела наклонена броня
5 Люк на механик-водача

Най-добрия танк от Втората световна война - Т-34. По време на войната армията трябваше да замени бойния другар БТ-7. Бронираната машина беше оборудвана с мощно оръдие и дебела наклонена броня, която впечатли и вражеските войски.

Мощна броня и оръжия

През целия период на военни действия, немските инженери работеха върху оръдие, което може да извади машината от строя. За това са изпитвани различни снаряди, които са били използвани от определени разстояния. Трябва да отбележим, че Т-34, подобно на своите предшественици, имаше уязвими места, но те не бяха лесни за намиране.

image

Показателите за бронята и въоръжението на съветския танк бяха превъзходни. Т-34 беше оборудван със 76-милиметрово оръдие с дълго дуло. На първите произведени единици поставиха оръдие Л-11, но следващите танкове бяха оборудвани с по-съвършените Ф-34.

Подобно въоръжение в този момент не притежаваше никоя друга държава. Това оръжие лесно поразяваше вражеските бронирани машини.

След появата на "Тигрите" и "Пантерите" при немците, оборудваха Т-34 с 85-милиметрово оръдие. Дори използването на тежко оръдие не повлия на маневреността на руския танк.

Проходимост и маневреност

Т-34 се отличаваше с изключителните си ходови характеристики, които бяха осигурени от дизеловия двигател V-2. Мощността на машината беше 500 конски сили. Той не изоставаше от леките бронирани машини, можеше да се движи със скорост 54 км/ч по магистрала и поне 25 км/ч по пресечени местности.

image

Благодарение на широките гъсеници, танкът имаше отлична стабилност и балансиране на мощността. Всичко това допринесе за увеличаване на маневреността на доста тежката конструкция.

Танкът отлично преминаваше през кал и спокойно се движеше в снежни преспи. В по-голямата си част именно тези характеристики помогнаха да се спечелят сраженията в битките с танкове на германските нашественици.

Дизелова силова установка

Подобно на своя предшественик БТ-7, T-34 беше оборудван с окачване на Christie. В същото време обичайният бензинов двигател беше подменен с дизелов.

image

В основата на бронираната машина беше 12-цилиндрова дизелова установка В-2-34. Именно това решение позволи на Т-34 да се движи с 16 км/ч по-бързо от германските пантери.

Дебела наклонена броня

Дори германците отбелязаха интересното решение, свързано със защитната броня, която беше наклонена в Т-34. Танкът беше оборудван с доста дебели бронята,
но дебелината му не беше рекордна.

Разполагайки бронираните плочи под ъгъл, конструкторът се надяваше, че снарядите ще докоснат само повърхността на машината и няма да могат да пробият защитата. Наличието на рационални ъгли позволи на бронята да изпълнява задачите си няколко пъти по-добре.

image

Решението за позициониране на бронята под ъгъл значително намали теглото на конструкцията. Впоследствие дебелината на листовете се увеличава, но това по никакъв начин не се отразява на проходимостта и маневреността на бойната машина.

Във военно време германците отбелязаха идеалната форма на танка, комбинирана с оръдие с дълго дуло и висока степен на защита.

Т-34 държеше в страх нашествениците през целия период на военни действия. Единственото ефективно оръжие, което можеше да се използва срещу Т-34, бяха 88-милиметровите зенитни установки.

Люк на механик-водача

Едно от новите решения за разработчиците на Т-34 беше люкът за механик-водача, разположен отпред. Трябва да се отбележи, че предишните бойни машини са имали люк само в горната част. Мнозина считаха това за грешно, тъй като подобно отверстие прави водача и машината по-уязвими.

image

В същото време на практика оправдало надеждите за това решение, тъй като такъв люк позволява напускането на машината за секунди. За много механици това ноу-хау беше единственият шанс за спасение.

Въпреки факта, че Т-34 се е считал за един от най-добрите танкове в света, той не може да се счита за идеален. Както и цялото оборудване, машината имаше някои недостатъци. Според войници, в кулата на Т-34 беше много пренаселено, а оптиката не позволяваше прицелване на голямо разстояние. По време на разработките тези показатели трябваше да бъдат пренебрегвани, за да се подобрят другите бойни характеристики.

Източник: autosaratov Снимка: tvzvezda.ru

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка