Има ли намерение Саудитска Арабия да замени Patriot със С-400 и китайски HQ-22 ?

Pan.bg 08 апр 2020 | 14:50 views (602) commentaries(0)
img
Pan.bg
"Каква е алтернативата за Саудитска Арабия? Ще заменят ли руските С-400 американските Patriot в Кралството?", задава въпроса американското издание East Day.
САЩ заплашват Саудитска Арабия с изтеглянето на всичките си войски и техника за ПВО от страната, ако официален Рияд откаже да се договори с Русия за производството на петрол и цените на суровините. Съответният законопроект обаче вече е подготвен. Рияд обаче ще влезе в конфликт с Вашингтон чрез закупуване на системи за противовъздушна отбрана или от Русия, и ако Москва не подкрепи подобна сделка, от Китай, тъй като Пекин се интересува най-много от ниската цена на петрола и продажбата на оръжията си.
„САЩ могат да изтеглят от територията на Саудитска Арабия части от американската армия и системите за ПВО, ако Рияд не се договори с Москва за стабилизиране на цените на петрола. Съответният законопроект е подготвен в Сената на САЩ, съобщават американските медии, цитирайки информирани източници. Законопроект, предвиждащ изтеглянето на американската армия и системите за ПВО от Саудитска Арабия, беше подготвен от републиканските сенатори Кевин Крамър и Дан Съливан. Според новия закон, ако Рияд и Москва не се споразумеят да намалят производството на петрол, за да се стабилизират световните цени на петрола, САЩ ще се изтеглят от кралството частите на американската армия, системите за ПВО Patriot и системите за ПРО THAAD. От Вашингтон заявиха също, че изтеглената техника и армейски части могат да бъдат разположени на територията на друга държава в този регион “, съобщава East Day.
Появата на такава информация вече се обсъжда активно и в Китай, като там виждат само две решения на съществуващия проблем - или Рияд ще си сътрудничи с Москва, или ще премине към сътрудничество с Пекин.
„За Рияд има само една алтернатива - ако предпочете системите за ПВО от Русия, ще бъде необходимо да сключи сделка с Москва по въпроса за производството на петрол или да придобие система за ПВО от Китай. Пекин е изключително заинтересован да си сътрудничи с Рияд, още повече, че ниските цени на петрола зависят по-скоро от китайските власти, тъй като те не поставят никакви условия “, съобщава East Day, цитирайки китайски източници. От страна на Рияд все още няма официално решение за неговите по-нататъшни действия.

Източник: East Day
Снимка: © East Day
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker