Американски БТР М113, оборудвани със съветско оръжие във Виетнам /ВИДЕО / СНИМКИ/

Pan.bg 03 апр 2020 | 23:12 views (796) commentaries(0)
img
pan.bg

Пленените американски бронетранспортьори M113 от народната армия на Виетнам бяха въоръжени със съветско стрелково оръжие.

След поражението и капитулацията на марионетен южно виетнамски режим, победителите получиха над 1300 бронетранспортьори от този тип, доставени от САЩ.

По-късно част от оборудването беше подарено на страни, които подпомагаха Виетнам в борбата срещу отвъдморския агресор, но повечето отидоха в общовойсковите съединения ВНА

M113, разбира се, значително отстъпваше на наличните във войските - BTR-50 от СССР, но са по-добри в сравнение с тип 63, доставени от Китай - тези бронирани машини бяха доста примитивни, с лошо качество на сглобяване и с изключително ниска надеждност.

„Американците“ дълго време трябваше да се бият с бандитските формирования на Пол Пот в съседна Камбоджа.

За десетилетията на експлоатация съществуващият автопарк е намален до едва двеста. Останалите екземпляри се поддържат в добро състояние.

Въпреки че виетнамците имат запаси от тежки картечници Browning M2 и конвенционални М60, беше решено да превъоръжат бронетранспортьорите със съветските НСВ "Утес" и ПКМ.

Огневата мощност се усилва и от противотанкови гранатомети СПГ-9 "Копье", способни да унищожават цели с осколочни гранати на разстояния до 4500 метра.

Съдейки по факта, че M113 се доразработва постоянно, не се планира да ги извадят от експлоатация в обозримо бъдеще.Източник: rg.ru Снимки: twitter.com / cdnimg.rg.ru
Превод и редакция: pan.bgРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Американски БТР М113, оборудвани със съветско оръжие във Виетнам /ВИДЕО / СНИМКИ/

PREVIOUS PHOTO 1/4 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker