Руското министерство на отбраната разсекрети документи за освобождаването на Братислава

Pan.bg 03 апр 2020 | 11:21 views (1454) commentaries(1)
img
pan.bg


Офанзивна операция Братислава-Бърновск. 25 март - 5 май 1945 г. Снимка: РИА Новости

На 4 април 1945 г. Червената армия освобождава Братислава от фашистка окупация.

Руското министерство на отбраната публикува поредната партида разсекретени документи от фондовете на Централния архив на военното ведомство. Този път те са свързани с освобождението на Братислава от нацистките окупатори.

До 75-годишнината от тази историческа дата на интернет портала на руското Министерство на отбраната се откри нова мултимедийна секция. Посетителите му ще могат да се запознаят с уникални досега неизвестни архивни документи - бойни доклади от фронтовете, шифрови програми, политически доклади, награди и документални снимки.

Потребителите на интернет ще бъдат особено заинтересовани от шифрованата телеграма, в която още преди началото на офанзивата в Братислава-Бърново Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на СССР Йосиф Сталин беше информиран, че две словашки дивизии са готови да посрещнат нацистите, за да се присъединят към Червената армия.

Освобождението на Братислава е заслуга на войските на 2-ри украински фронт. Освен сухопътните и въздушните сили в операцията са участвали корабите на Дунавската флотилия

В същото време военните операции бяха проведени в сложен театър от военни действия - с много реки и канали. Германското командване се надяваше да спре настъпващите съветски войски, използвайки благоприятни естествени граници за това. Враговите формирования и части заемали предварително подготвени отбранителни полоси, изградени с помощта на планински вериги и голям брой реки (Грон, Нитра, Морава). В градовете почти всяка улица беше блокирана от барикади, които трябваше да спрат напредването на съветските бронирани машини.

Битките в небето над Братислава бяха не по-малко ожесточени, за което свидетелстват съответните материали, както и схемите на полетите, и уникалните снимки, направени от съветските пилоти над столицата на Словакия.

"Чрез нападения и бомбардировки на ударни групи от 6-8-14 самолета те унищожиха вражески войски и техника в силни точки, възли на съпротива и директно на бойното поле, а също така унищожиха отстъпващите войски и техника на противника пред фронта на нашите войски", се казва в прегледа на бойните действия на 5-та въздушна армия.

Не по-малко важно е, че съветските войски провеждат операцията с леко превъзходство по отношение на живата сила. Победата беше постигната на първо място поради нестандартни тактически и оперативни действия, опит, натрупан през военните години в пробиването на силни вражески укрепления, превъзходството на
съветските войски в техника и оръжие, таланта на военните водачи и смелостта на войниците.

Заслужава да се отбележи, че командването на 2-ри украински фронт строго изискваше да се намалят загубите им, като същевременно нанесе на противника най-големи щети.

На 4 април съветските войски, водещи ожесточени битки по улиците, до 18:00 напълно изчистиха столицата на Словакия от противника, съобщава 7-ма гвардейска армия в боен журнал

В същия ден, съгласно заповедта на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на СССР Йосиф Сталин, Москва поздрави доблестните войски на 2-ри украински фронт, превзели град Братислава, с 20 артилерийски залпа от 224 оръдия. За отбелязване на победата бяха представени формирования и части, отличили се в битките за столицата на Словакия и бяха и връчени ордени.

Особено място сред разсекретените документи заемат доказателства за зверства, извършени от нацистите в словашката столица през годините на окупация.

"От противотанков ров и две ями са извадени 536 трупа. По всички тела има следи от рани от куршуми, както и следи от изтезания, наранявания с тъпи оръжия, счупвания на горните и долните крайници ... Сред разстреляните са 45 жени, 30 деца от три дневна до 10 годишна възраст, 30 възрастни мъже ", - казва се в актът за зверствата в Банска Бистрица.

Както е отбелязано в архивния документ, жителите на Братислава посрещнаха Червената армия с радост и признателност: "Населението вижда в Червената армия освободителя на страната от немско-фашистко и унгарско поробване. Много словаци изразяват чувствата си на благодарност към руските военни, родството на словашкия и руския език позволява на военнослужещите и местните да разговарят. През годините на унгарската окупация словашкото население е подложено на насилствена модификация. Унгарците нарушават не само националните, но и материалните интереси на словашкото население".

Докладът за ситуацията в Братислава съобщава, че градът е превзет бързо и за кратко време, благодарение на което населението е пощадено от трудностите, които се падаха, като дял на жителите на Будапеща

С помощта на Червената армия Братислава се възстановява бързо: Беше дадена вода, в кратки срокове се реши вопросът с пускането на електроцентралата, движението по пътищата, водещи към града, е възстановено. Отбелязва се, че в града остана не само интелигенцията сред словаците, но дори и германците, които не бяха компрометирани от връзки с нацистите.

През юли 1945 г., за да осигури храна за населението на Братислава, съветското военно командване отпусна необходимото количество хранителни продукти на градската управа и на 25 юли търговията с хранителни продукти беше открита

Документите за освобождаването на Братислава от фондовете на Централния архив на Министерството на отбраната на Русия са продължение на дейностите на военния отдел, насочени към охрана и защита на историческата истина, противодействие на фалшификациите на историята, опити за преосмисляне на резултатите от Великата отечествена и Втората световна война.

Загубите на 2-ри украински фронт в операцията възлизат на 79 596 войници и офицери, от които 16 933 души са невъзстановими. Точни данни за германските загуби - няма.

На територията на Словакия има около 160 гроба на съветски войници, паднали по време на освобождението на страната от фашизъм. Словаците се грижат за гробовете на нашите войници. Над 60 хиляди съветски войници са погребани във военни гробища, в отделни братски и самотни гробове. В Братислава - 7 хиляди съветски войници. В тяхна памет бяха издигнати около 100 паметници, паметни плочи и други възпоменателни знаци.

Източник: Российская газета Снимка: РИА Новости
Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ха 03 апр 2020, 13:05
   
  2
   
  7

  “На 4 април 1945 г. Червената армия освобождава Братислава от фашистка окупация.” Нито едното ,нито другото! Ното освобождава, а още по- малко от “фашистка” окупация.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker