Китайската корпорация Norinco обявява за първи износ на ПТУРК HJ-12E Red Arrow

Pan.bg 01 апр 2020 | 10:58 views (636) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
janes.com

Китайската оръжейна корпорация North Industries Corporation (Norinco) обяви на 25 март, че е завършила доставките на своята противотанкова управляема ракетна система (ATGW) Red Arrow 12E („Hongjian-12E“ или HJ-12E) на чуждестранен клиент. Компанията заяви чрез своя акаунт в WeChat, че това е първия експорт на ПТУРК от третото поколение, но не предостави никакви подробности относно стойността на договора, самоличността на клиента или броя изнесени системи.

HJ-12E е експортният вариант на HJ-12, за който се предполага, че е на въоръжение в СВ на Народната освободителна армия на Китай (НОАК). Пълномащабният макет на системата бе показан за пръв път на Airshow China 2014, като говорителят на компанията каза по това време на Jane's, че HJ-12, която тежи до 22 kg и използва тръбна ПУ с дължина 1,25 m, е първата преносима ПТУРК, която е изцяло разработена в Китай.

Говорителят заяви, че това е и първата китайска система ATGW, която разполага с възможност fire-and-forget, което дава възможност на операторите да се изтеглят бързо след изстрелване на ракета и подобрява жизнеспособността си. Системата също има възможност за меко изстрелване, която позволява изстрелването на ракетата от затворени пространства, например сграда или бункер.

Според Jane's Land Warfare Platforms по огнева мощ, уцеляемост и мобилност HJ-12 има сходни възможности с широко разгърнатата и доказана в битки американска преносима ПТУРК Raytheon/Lockheed Martin Javelin.

Ракетата на системата HJ-12 е с диаметър 140 mm и е снабдена с тандемна, високо експлозивна, противотанкова (HEAT) бойна глава, за която се твърди, че може да проникне през до 1100 mm валцована хомогенна броня (RHA) защитени от активна реактивна броня (ERA).

На снимката: На 23 март 2020 г. Norinco е завършила доставките на своята преносима ПТУРК система ATGW HJ-12E на чужд клиент. (сн. R D Fisher)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker