Американската армия скоро ще приключи ранните тестове на системата за ПВО с малък обсег

Pan.bg 26 мар 2020 | 09:13 views (612) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
defencenews,com

Американската армия ще приключи тестовете за развитие на своята временна система за противовъздушна отбрана с малък обсег (Interim Maneuver Short-Range Air Defense - IM-SHORAD) до юни 2020 г., проправяйки пътя за оперативни тестове през есента пред полета, според полковник Чък Уоршим, програмен мениджър за ракетни системи за противоракетна отбрана в Army’s Program Executive Office Missiles and Space.

Армията избра за платформа на системата БТР Stryker, която ключва пакет оборудване за мисията, проектиран от Леонардо DRS. Този пакет за мисията включва ПУ за ракетата Raytheon Stinger.

Армията бърза да получи временна способност за SHORAD, тъй като идентифицира пропаст във тези възможностите на европейския театър през 2016 г. Службата получи насочено изискване за изграждане на система IM-SHORAD през февруари 2018 г. Системите за ПВО на къси разстояния бяха представени на годишната среща на AUSA във Вашингтон миналата седмица, тъй като индустрията и армията се стремят да запълнят спешната пропаст във възможностите на театъра в Европа.

СВ на САЩ преминаха през процес на подбор, който включваше отстрел на полигона White Sands (щата Ню Мексико), за да се определи най-добрия избор от доставчици за изграждане на девет прототипа.

"Тестът за развитие включва само 5 прототипа" заяви полковник Чък Уоршим пред Defense News в скорошно интервю. Машините са разпределени в различни конфигурации, за да преминат през различни тестове и процедури за сертифициране за безопасност.

Един прототип е разположен на полигона White Sands, който преминава тестове за безопасност на оръжията. Други двама преминават през изпитвания за автомобилна безопасност и пътна безопасност, както и някои тестове за безопасност на оръжия в Aberdeen Proving Ground, щата Мериленд. Друг е разположен в Redstone Arsenal, щата Алабама, и е подложен на тестове за киберсигурност и съвместимост в електромагнитния спектър.

Петият прототип остава с основният интегратор и производител на Stryker General Dynamics Land Systems, където валидирането на логистиката и техническото ръководство е в ход, заяви полковник Чък Уоршим.

Макар първоначалният план да бъде бързо да бъдат изпратени системите за IM-SHORAD в Европа в отговор на пропастта във възможностите там, полковник Чък Уоршим обясни: „Има много варианти за това къде могат да бъдат изпращани машините. По това време знам, че армията преценява се къде са най-големите нужди от тях".

Армията възнамерява да използва SHORAD като част от многопластова архитектура за въздушна и противоракетна отбрана, която да включва способността за индиректна защита от ракети, артилерия и мини (C-RAM), както и безпилотни летателни системи и крилати ракети. Други части от този слой включват системи, насочени към защита от регионални заплахи от балистични ракети чрез ЗРК Patriot и THAAD.

С неотдавнашните атаки на Иран срещу американските инсталации в Ирак офицери от командването на СВ на САЩ настояха да видят способността за SHORAD в този театър.

На снимката: Системата за противовъздушна отбрана с малък обсег на армията преминава през изпитания на оръжия на полигона White Sands (щата Ню Мексико)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка