Индийското МО приключи ценовите преговори за 118 ОБТ Arjun Mk 1A

Pan.bg 25 мар 2020 | 09:37 views (459) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
www.pan.bg

Министерството на отбраната на Индия (МО) приключи преговорите с държавната компания Ordnance Factory Board (OFB) за придобиване на 118 броя от местно разработения ОБТ Arjun Mk1A за индийската армия (IA) за приблизително 6 милиарда INR (888,7 милиона щатски долара).

Официалните източници съобщиха на Jane's на 18 март, че "заповедта за намерения" ще бъде издадена "незабавно" от МО към фабриката за тежки превозни средства (Heavy Vehicles Factory - HVF) на OFB в Авади (Южна Индия) за този модернизиран вариант на Arjun, който включва 72 подобрения, включително 14 основни, спрямо началния вариант Mk 1.

В предстоящата поръчка ще има и двугодишен пакет за инженеринг и поддръжка, който ще включва поддръжка, резервни части и обучение на симулатор за екипажите на танковете. Очаква се доставките да започнат в рамките на 30 месеца от подписването на договора и да бъдат завършени в рамките на 4 до 5 години, заявиха служители на OFB пред Jane's.

След като бъдат въведени в експлоатация, модернизираните Arjun Mk 1, които бяха одобрени за възлагане от IA в края на 2018 г. след държавни изпитания, ще допълнят наличните 124 Arjun Mk 1, които се присъединиха към армията след 2004 г.

Инженерите от Combat Vehicles Research and Development Establishment (CVRDE), базирани в Ченай и част от DRDO, които са проектирали Arjun, заявиха, че подобренията в Mk 1A включват усъвършенствани прицели с термовизионно изображение за битки през нощта; подобрени системи за навигация; система за цифрово управление и минен плуг.

Според д-р П. Шив Кумар, който е ръководил CVRDE, вариантът Mk 1A, който подобно на Mk 1 се управлява от екипаж от четирима души, също така е снабден с нов панорамен прицел за командира на танка, по-мощен спомагателен захранващ блок (8,5 kW мощност) и подобрена комуникационна система, способна да предава данни в реално време. Корпусът и куполът на Mk 1A са променени така, че да придадат на танка по-нисък силует, за да затруднят откриването му.

На снимката: ОБТ Arjun Mk 2, който се разработва в момента. Вариантът Mk 1A, за който наскоро приключиха ценовите преговори, е междинна стъпка между Arjun Mk 2 и оригиналния Mk 1. Разбира се, че Mk 1A включва някои от подобренията на Mk 2, включително плуга за мина и допълнителна ERA. (сн. DRDO)

/219776849/in-articles

-->
src="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/11898/p1454189_main.jpg" alt="image" border="0" />

Превод от: janes.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker