Вчера и днес гледат в комисиите промените в закона за отбраната

Pan.bg 27 фев 2020 | 10:19 views (276) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Предстои да разберем как новите текстове се отнасят към Кодекса за социално осигуряване, който дава право при покриване на определени условия военнослужещите да придобият право на пенсия без да се уволняват. Очаква се да бъдат приведени аргументи за вдигане на пределната възраст за военна служба, според военното звание и да се посочат гаранциите за недопускане на субективизъм и ново напрежение в армиятав това направление. Нов текст в Закона за военното разузнаване ще доуточнява кой може да бъде директор на Служба „Военна информация”.

Комисия по труда, социалната и демографската политика ще обсъжда внесения от правителството на 3 февруари в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Целта на промените, според мотивите към законопроекта, е намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили.

Три основни решения се предлагат в това отношение. Първото е увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с пет години.

Второто е създаване на законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. Третото е регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

Комисията по труда, социалната и демографската политика не е водеща по законопроекта. Тя, обаче има пряко отношение към промените, защото те са обвързани с Кодекса за социално осигуряване, който дава възможност при покриване на определени условия военнослужещите да придобият право на пенсия без да се уволняват. Дали предложенията са опит за заобикаляне на Кодекса или не, предстои да видим.

Днес Комисията по отбрана, като водеща, ще обсъжда на първо четене промените. Очаква се да бъдат приведени аргументи за вдигане на пределната възраст за военна служба, според военното звание. И какви са гаранциите за недопускане на субективизъм и ново напрежение в армията, след като се разчита на съответните командири да решават кой военнослужещ, упражнил правото си на пенсия, ще служи три години повече и кой
ще сваля пагоните. А за генералите и адмиралите – как от Съвета по отбрана и впоследствие от решението на министъра ще зависи по-нататъшното им кариерно развитие.

С този законопроект се променя и Законът за военното разузнаване. Продължават поредицата от поправки във връзка с изискванията за назначаване на директор на Служба „Военна информация”. Сега се предлага един доста интересен текст „Длъжността „Директор на службата“ може да бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили или за цивилен служител, който има всички права по трудово правоотношение, освен тези, които противоречат или са несъвместими с неговото правно положение.“ Това, според вносителите, се налага, защото, съгласно действащия текст от закона „директор на службата“ може да бъде военнослужещ с висше военно звание, като не е уточнено изрично, че е част от висшия команден състав. С този текст, става ясно от мотивите, се определя и видът на правоотношението на цивилния директор на службата. Предстои да разберем дали, след като длъжността „Директор на службата” ще бъде определена за офицер от висшия команден състав на въоръжените сили, на нея може да бъде назначен полковник, например, или трябва да дойде висш офицер от други структури на въоръжените сили? Впрочем поради тази промяна доклад ще има и от Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker