Армията на Нидерландия : Динамика и модернизация

Pan.bg 24 фев 2020 | 12:24 views (423) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Михаил Григоров

image

Нидерландия е от основателите на НАТО през 1949 г. Договорът е подписан от външния министър Дирк Щикер, по-късно генерален секретар на организацията. Освен Щикер Нидерландия дава още двама лидери на Алианса – Йозеф Лунс и Яп де Хоп Схефер. Държавата изгражда едно от седемте чудеса на света – системата от канали, диги и бункери за управление на водите и защита от наводнения. В конституцията на страната е записано, че „правителството насърчава развитието на международния правов ред“. В крайна сметка след Втората световна война атлантизмът става крайъгълен камък във външната политика на Нидерландия. Страната е домакин на Съюзническото съвместно командване на силите в Брунсум – щаб на НАТО, едно ниво под SHAPE. В Брунсум се намира и международното училище на НАТО AFNORTH, в което учат децата на американски, британски, канадски и немски военнослужещи, които работят в района на територията на Нидерландия и Германия. Там е и Техническият център за противовъздушна отбрана на НАТО, който от 2012 г. се нарича Агенция за комуникация и информация на НАТО (NCIA). В периода на Студената война Нидерландия участва в изграждането на тръбопроводна система на Алианса. Нарича се Тръбопроводна система на Централна Европа(CEPS). Системата преминава през Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Нидерландия. Тръбопроводът трябва да гарантира снабдяването с гориво на силите на НАТО при необходимост. Съоръжението работи и днес.
През 2017 г. тогавашният министър на отбраната на Нидерландия Жанин Ени-Плаше заявява, че след десетилетие на стагнация бюджетът за отбрана на страната започва да се увеличава, като прогнозата е нарастването да е с 1,3 млрд. долара за период от четири години. Това се налага от необходимостта от модернизация на отбраната, ангажиментите към НАТО и все по-сложната картина на глобалната сигурност. Приоритет номер едно за 2017 г. става инвестирането на допълнителни средства от 300 млн. долара за обучение на персонала и увеличаване на запасите от оборудване и консумативи. В това число влиза и целият списък от способности, необходим при провеждане на операции с висока степен на динамика и интензивност. В допълнение към увеличаването на бюджетните разходи плановете включват и създаването на „резервен фонд“ от 40 млн. евро за компенсиране на колебанията в курса на еврото на валутните пазари.
В контекста на
увеличаването на разходите за отбрана се залага и подмяна на старите многоцелеви изтребители F-16 с нови F-35 от „Локхийд Мартин“. На военноморските сили им трябват още две нови фрегати и четири подводници. Сухопътните войски заявяват още танкове и артилерия.
По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) през 21 век Нидерландия харчи 1,3 % от БВП за отбрана. Само през 1994 г. военните разходи достигат 2 %. Нидерландия заема 38-о място в прегледа на глобалната огнева мощ на 133 държави, направен през 2017 г.

Стартира нова военна пенсионна схема

Военният бюджет на Нидерландия за 2020 г. е 12 419 млрд. евро. Социалните партньори и министерството на отбраната подписаха ново споразумение за заплатите, пенсиите и условията на труд, което включва стартирането на отделна пенсионна схема за войници и служители в министерството. Този пенсионен фонд влиза в сила със задна дата от 1 януари 2019 г. Отделът за отбрана към АБР покрива 70 на сто от пенсионните премии, което е над 63 на сто от заплатата на военнослужещите. АБР е един от най-големите пенсионни фондове в света, който изплаща пенсиите на работещите в държавните структури и образованието на Нидерландия. Войниците, които трябва да плащат повече пенсионни премии, ще бъдат обезщетени. Освен това е договорена надбавка за групата войници, чиито пенсии ще спаднат при преминаване към новата схема за средно заплащане. Споразумението между социалните партньори и министерството включва още увеличение на заплатите с 6,3 %, което ще се въвежда чрез две увеличения по 3,15 на сто до юли 2020 г. В края на годината ще има бонус от 1,93 % и две еднократни обезщетения по 300 евро.

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker