Ще има предложение за закупуване на изтребители за българските ВВС

Pan.bg 05 юли 2011 | 15:42 views (2731) commentaries(0)
img otbrana.com

Стратегия ще възражда мощния ни от преди две десетилетия Военно-промишлен комплекс.


Убеденост, че до края на годината ръководената от него работна група ще направи предложение за избор на нов модел основен боен самолет за българските ВВС, изрази заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. На конференцията за бъдещето на отбранителната ни технологично-индустриална база той говори за приетия през април т.г. инвестиционен план-програма до 2020 г. Сред 13-те проекта е и този за закупуване на осем изтребителя. Разчетите са, че за изпълнението на плана ще бъдат изразходвани 2 млрд.лв., като в тях не влизат парите за самолетите. След като групата си свърши работата, министърът на отбраната трябва да придвижи проекта до правителството и парламента, както изисква законът.

На форума бе представен проектът на Стратегия за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база (БОТИБ), приет от Междуведомствения съвет по въпросите на Военнопромишления комплекс (ВПК) и Мобилизационната готовност на страната (МГС) през май т. г. Документът, според участниците, дава основни насоки за бъдещото развитие на българската отбранителна индустрия. Той е разработен в съответствие с Европейската стратегия за отбранителна технологична индустриална база, приета през 2007 г. и създава необходимите условия за интегриране в единния европейски пазар на отбранителни продукти.

България е първата европейска държава с подобен документ, похвали се секретарят на съвета Светослав Спасов. Министрите на икономиката и отбраната Трайчо Трайков и Аню Ангелов не пропуснаха да отбележат, че тяхното правителство е първото, което от 20 години насам оценява важността на отбранителната ни промишленост.

Стратегията, която след обсъждането, ще бъде приета от Министерския съвет, цели възраждане в новите условия на мощния ни преди повече от две десетилетия ВПК. Тогава България е била на 10-то място по износ на отбранителни продукти. Днес също изнасяме въоръжение и техника, като 10 на сто отива в страни от НАТО и ЕС, което не се приема с удовлетворение от нас и от европейските ни партньори, а най-вече като добра стартова база. Целта на стратегията е до 2018 г. отбранителната ни индустрия да бъде силно интегрирана с европейската.

Министър Ангелов обеща до края на годината да заработи заложеният в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили индустриален форум. Според него за кратко време отбранителните предприятия не са били, но сега вече са, дългосрочни партньори на МО.

Модернизацията на армията е въздух за нашата икономика, стана ясно още от думите на министъра. Български фирми биха могли да се включат в поддръжката на вертолетите „Кугар” и „Пантер”. Такова участие е заложено в рамковото споразумение с РСК „МиГ” за следгаранционното обслужване на изтребителите МиГ-29. Новият Държавен военновременен план, който трябва да бъде готов до края на годината, ще намали ангажименните на фирмите и ще има даде възможност да поддържат в готовност готови продукти, а не суровини.

Министърът на отбраната изрази желанието си МО да бъде коректен партньор на българските фирми от отбранителния бизнес. Като доказателство в това отношение той посочи намаляването на задълженията на министерството през миналата година към доставчици. През 2010 г. са осъществени процедури и са изплатени на български компании 336 млн. лева, а на чужди – 157 милиона. За настоящата година в материалния план е заложено около 302 млн. лева да бъдат изплатени на български доставчици и изпълнители, а за чужди – 3 милиона. Министърът каза още, че се очаква "не без основание" българска фирма или фирми да спечелят поръчка на агенцията на НАТО за доставки и поддръжка /NAMSA/ за ремонт и модернизация на 36 вертолета Ми-17 от страни-членки на НАТО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка