Второармейци почетоха първия си командващ

Pan.bg 22 фев 2020 | 12:03 views (224) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

На 18 февруари във Военния клуб в Пловдив бе чествана 159-годишнината от рождението на първия командващ на 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов. За неговия живот и военната му кариера говори полковникът от запаса Румен Минчев, който бе последният командир на Командването на оперативните сили. Присъстваха воини от гарнизона и членове на общинската и областната организация на СОСЗР, служили в редовете на 2-ра армия и наследилите я 2-ри армейски корпус, Сили за бързо реагиране, Корпус за бързо реагиране и Командване „Оперативни сили”.

Никола Иванов е роден в Калофер. Учи в Императорския лицей „Галата-Сарай“ в Цариград (1875–1877) и се включва като доброволец в Руско-турската война. Завършва първия випуск на Военното училище в София през 1879 г. и Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург през 1885 г. Участва в боевете при Пирот по време на Сръбско-българската война.

Заема различни длъжности след войната. Бил е командир на полк, началник-щаб на бригада, началник-щаб на войската, военен министър в правителството на Константин Стоилов, началник на 2-ра военноинспекционна област. На 2 август 1912 г. е произведен в звание генерал-лейтенант.
Като командващ на 2-ра армия ръководи обсадата и превземането на Одринската крепост по време на Първата балканска война. В Междусъюзническата война с 2-ра армия води битка срещу цялата гръцка войска. След примирието е уволнен и не участва в Първата световна война.

Отдава се на изследователска, обществена и публицистична дейност. Сътрудничи на военни списания и издава редица книги. Избиран е за председател на Софийското дружество на запасните офицери. На 6 май 1936 г. е произведен в звание генерал от пехотата.

В завещанието си до своите близки, написано през 1939 г., казва: „Не желая държавата да харчи пари за моето погребение. Желая да бъда погребан безшумно, най-скромно, без никакви празни слова и речи”. Умира на 10 септември 1940 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker