Въвеждат модулност на войсковите единици

Pan.bg 22 фев 2020 | 11:46 views (296) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Изграждането и поддържането на отбранителните способности следва да бъдат основани на принципите на интеграция, достатъчност, приоритетност, адаптивност, отчитане на ресурсите, съвместимост, приемственост и модулност на войсковите единици. Това каза командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на оперативния сбор на командващия на СКС. Темата на форума беше „Развитие на способности на СКС, отчитайки тенденциите от Стратегическия преглед на отбраната”. Сборът започна с минута мълчание в памет на Васил Левски.

Динамиката на промените на средата за сигурност оказва влияние върху политическите, икономическите, социалните, научно-технологичните и военните процеси, посочи генерал-лейтенант Тодоров. „Възможните бъдещи кризи и конфликти се очаква да бъдат по-сложни, по-трудни за прогнозиране и управление. Това изисква гъвкавост и адекватно развитие на политиката, организацията и планирането на отбраната, на доктриналните документи, концепциите и плановете за операции, както и преди всичко – за отбранителните способности”, изтъкна командващият на СКС.

Той напомни, че в МО стартира прегледа на отбраната, като е създадена организация на дейностите в няколко направления – необходими отбранителни способности, командване и управление, организационна структура и дислокация на Въоръжените сили (ВС). Актуалността на темата е породена от предприетите решителни действия за извършване на стратегически преглед на цялата система за национална сигурност, каза генерал-лейтенант Тодоров. В резултат на тези процеси трябва да бъде разработена Програма за развитието на отбранителните способности на ВС с хоризонт 2032 г. и План за развитие на ВС до 2026 г. Нашите общи усилия следва да бъдат насочени към привеждането на отбранителните способности в съответствие с параметрите на средата за сигурност, изтъкна командващият на СКС.

„Придобиването на необходимите оперативни способности от българските ВС трябва да кореспондират с мястото, ролята и задачите им в системата на колективната отбрана на НАТО и ЕС. Необходимо е да продължи развитието на оперативната съвместимост с щабовете на оперативно ниво както със Съюзното съвместно командване на силите в Неапол, така и с щабовете от страните от Балканския регион”, допълни генерал-лейтенант Тодоров. Всичко това ще допринесе за повишаване на експертизата и самочувствието на личния състав от СКС като оперативно съвместим с НАТО, обобщи той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker