Клетва пред паметника на Левски

Pan.bg 22 фев 2020 | 11:43 views (150) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Цончо Драгански

Всяка войнишка клетва е тържествена, запомняща и изпълнена с чест и достойнство. Но когато тя е дадена пред паметника на Васил Левски в Карлово, като че ли е още по-задължаваща, а думите звучат с по-голяма отговорност и тържественост.

На това свещено място да се закълнеш във вярност към Родината, все едно пред погледа на Апостола, е незабравим символ който ще те съпътства цял живот.

В редиците на 61-ва Стрямска бригада са 24 нови войници. Подготовката им под ръководството на старши лейтенант лейтенант Васил Манолов е била само седмица, но явно е била доста интензивна. Командващият клетвата подполковник Пейчо Генов – командир на 3-ти механизиран батальон, прави последна проверка на строя. И с рапорт посреща командира на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков. Тържествената церемония започва…

„…Да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме…” Кратко слово, произнесено от младите воини, точни думи, като куршуми в целта. Целуване на бойното знаме, подписване на клетвения лист и поемане на дълг пред строгия поглед на Апостола. Целият строй запява химна на България. Светли тържествени мигове, запечатани завинаги в съзнанието.

image

От днес и завинаги вие сте воини на майка България. Няма значение колко време ще останете в строя на 61-ва бригада или в редиците на Българската армия. С полагането на воинската клетва вие се обричате в дълга да защитавате народа си, да пазите страната си, да се борите за нейните цялост и независимост – до живот, заявява в словото си бригаден генерал Деян Дешков и се обръща към заклелите се воини с думите: Добре дошли в строя!

Командирът на бригадата призовава родителите и близките на младите воини да бъдат горди, че са подготвили и възпитали достойни граждани на майка България и членове на нашето общество, които в днешния ден дават своя дял, обричат своята съдба и са готови да поемат дълга си да служат на Родината. А на командирите заръчва да приемат новото попълнение с отговорността по тяхната подготовка и грижа за службата им.
Ние – карловци, имаме доверие в
Българската армия. Ние се надяваме на вас, уважаеми офицери, сержанти и войници, да продължавате да защитавате с чест и достойнство целостта и независимостта на нашата Родина. Думите са на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Молебен за здраве и благоденствие отслужва отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловската духовна околия. По традиция церемонията завършва с тържествен марш, първият в службата на младите войници.
На тържеството присъстват Доньо Тодоров – председател на Общинския съвет в Карлово, полковник Лъчезар Демирев – началник на Военното окръжие в Пловдив, кметове на населени места, представители на държавната и местната власт и на военно-патриотични сдружения и съюзи, родители и близки на младите войници.
И след церемонията – пред журнаристи, бригаден генерал Дешков споделя, че отдавна не е виждал млади хора с толкова плам и огън в очите, които чакат да бъдат обучени. Според него те имат мотивация и желание, а това е най-важното за придобиване на всички знания и умения.


image

Редник Калина Дечева:

„Завършила съм хуманитарна гимназия в Казанлък. В армията съм, тъй като искам да служа на Родината си. Ще бъда мерач оператор на бойна машина БМП-1. Предстои ми обучение в Центъра за начална военна подготовка в Плевен. Съпругът ми е военнослужещ – младши сержант.”

image

Редник Иван Спасов:

„Ще бъда мерач оператор на бойна машина. От Карлово съм. Мои близки, приятели и роднини ме посъветваха да се насоча към армията. За мен изпитите по физическа подготовка бяха лесни, защото съм завършил спортното училище в София.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker