Т-72 и „Абрамс“ заедно в отбрана и в настъпление

Pan.bg 21 фев 2020 | 12:24 views (418) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор:Валерия ТОДОРОВА

Български и американски танкови подразделения тренират съвместно на „Нова село”


Двустранната съвместна подготовка се провежда на основание на споразумение на правителствата на България и САЩ в периода от 11 ноември 2019 г. до 30 април 2020 г. От Сухопътните войски на България в нея са включени в.ф. 34750 – Карлово, в.ф. 24150 – Стара Загора, в.ф. 22220 – Сливен, в.ф. 28330 – Смолян. От страна на САЩ участват дислоцираните на територията на България формирования от 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк. В изпълнение на постигнатите договорености основните мероприятията се провеждат на Учебен полигон „Ново село”, а също и в Смолян.

На Учебен полигон „Ново село” се състоя поредният етап от съвместната българско-американска подготовка. От 3 до 26 февруари танков взвод от Център за подготовка на специалисти (ЦПС) с командир полковник Любомир Вачев участва в съвместни занятия и ротно тактическо учение на 1-ви батальон на 5-и кавалерийски полк от сухопътните войски на САЩ. Помощник-ръководител на занятието от българска страна е капитан Николай Николов, който е командир на I танкова рота от 61-ви танков батальон на ЦПС. Танковият взвод изпълнява съвместни задачи в отбрана и настъпление. Оказване на помощ и контрол осъществява заместник-командирът на ЦПС полковник Данчо Николов. Изпълняващият длъжността командир на 61-ви танков батальон майор Веселин Василев подпомага и осъществява контрол върху ангажираността на военнослужещите от неговия батальон. След пристигането на танковият взвод на 4 февруари е извършена танковата прострелка, а на 6 февруари е проведена взводната стрелба.
Командир на българския танков взвод е лейтенант Стилиян Славчев. Макар да е завършил съвсем скоро НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, той умело се справя с командирските си задължения. В ЦПС е от юли 2018 г. Половин година след това заминава за САЩ, където учи в Езиковата академия в Тексас и Танково училище в Джорджия в продължение на общо осем месеца и половина. От август 2019 г. отново е в редиците на ЦПС. „Не ми е било детска мечта да стана военен. Много спонтанно реших, но не съжалявам. Харесва ми избраната професия”, вметва в разговора лейтенант Стилиян Славчев. За настоящото занятие уточнява, че то е ефективно за командира на взвод, защото изисква бързина на мисълта, вземане на решения, прилагането им на местността на боя.
За лейтенант Славчев е плюс владеенето на английски език, участието му като курсант в едно многонационално и две международни учения.

image

Длъжността заместник-командир на взвода изпълнява младши сержант Мирослав Йовчев, който споделя, че това е отговорна задача, така, както е важно и участието в съвместната подготовка. Младши сержант Йовчев има своите възможности и увереност, които се базират на деветте години като мерач на танк и на последните три като командир на танков екипаж. Има опит от две участия в мисия „Алтея”, както и от много съвместни подготовки на територията на България. Оценява възможността за надграждане с това поредно участие в двустранна подготовка.
В утрото на 13 февруари техниката и военнослужещите от САЩ и България са в района на разполагане. Очакват предстоящите заповеди и са картинна представа за минутите „преди боя”. Предишния ден, 12 февруари, е за организация, планиране и взаимодействие на боя. Впечатляват двата макета на местността, направени на открито с подръчни материали.
Още повече впечатлява тяхната добра нагледност и възможност за ориентираност, което е важно за тактическите занятия. Прилича на пъзел, на интересно хрумване, на находчива игра – а в действителност е нещо, което върши перфектна работа за онагледяване на местността, в която предстои да се развият военните действия. Показвайки на макетите, командирите на взводове предварително докладват пред ротния за решенията за водене на боя.
Февруарският ден, в който започват действията с условното название „Хънтър килър”, е слънчев, макар и ветровит. След отдаване на бойна заповед частите се придвижват и заемат основни огневи позиции

image

Тилът се охранява от танкова рота в състав 3 танкови взвода с танкове „Абрамс” и един танков взвод с танкове Т-72. Танковата рота с командир капитан Джон Дюфрейн има двойната задача – настъпление и отбрана при възникнала необходимост.
Алпийски взвод и минохвъргачна батарея от 101-ви алпийски полк – Смолян, заедно с американски пехотен взвод с бронирани машини „Брадли” прочистват района в направление „Бялата кула” („Обраслата” и „60-и бункер”) и чакат следващи задачи. Тези предни части при среща с превъзхождащ по сила противник разчитат за поддръжка на част от танковите взводове, а останалите подразделения имат за задача да отбраняват позициите и да не допускат противника в направление „60-и бункер” – „Базата”.
Военнослужещите от 101-ви алпийски полк – Смолян, бяха на „Ново село” под ръководството на майор Петър Василев, който е заместник началник-щаб на полка. Командир на минохвъргачната батарея е капитан Асен Христов, капитан Радван Сираков, който е командир на рота в полка в настоящото учение, е командир на алпийския взвод.
Двустранната съвместна подготовка повишава съвместимостта и натренираността, дава възможност да се извличат ползи от споделения опит. Открояват се приликите и разликите, правят се изводи за по-добра синхронизираност, за да се говори успешно на „еднакъв военен език”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker