Бъдещи пилоти на F-16 взеха теорията с отличен

Pan.bg 21 фев 2020 | 11:59 views (191) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Офицерите се подготвят за полети със самолет L-39 ZA


Завърши първият етап от подготовката на пилотите от курса за приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA. Преди месец във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) в Долна Митрополия стартира тази базисна подготовка на реактивен самолет с оглед на предстоящото им заминаване в САЩ за приучване на бъдещия многоцелеви изтребител F-16, блок 70.
Съгласно учебната програма пилотите преминаха през задълбочена теоретична подготовка, съобщиха от ВВУБ. През този период те усвоиха познания за техническата документация на самолета, документи, регламентиращи летателната дейност, авиационна метеорология, свързочни и навигационни средства и др. Преди да бъдат допуснати до втория етап на курса, а именно до летателна дейност на самолет L-39 ZA, те положиха теоретичен изпит.
Със заповед на командира на ВВУБ полковник Петър Банков бе назначена изпитна комисия, в чийто състав бяха включени представители на командно-инструкторския, авиационния инженерно-технически състав и свързочни специалисти. Старши лейтенант Михаил Янев, лейтенантите Светослав Ангелов, Мартин Сотиров и Марио Караиванов се справиха отлично със задачите от изпита, които покриваха всички области от теоретичната им подготовка. Безспорно доказателство за това са оценките, които получиха – отличен 6.

С навлизането в следващия етап на курса пилотите ще трябва да се справят с още по-големи предизвикателства. Предстои обща предварителна подготовка, след което започват активна летателна дейност за усвояване на видовете подготовки на самолет L-39 ZA.
Междувременно летателната си подготовка на учебно-бойния самолет L-39ZA започнаха четирима летци от авиобаза Граф Игнатиево в рамките на курс за приучаване на типа самолет. След като успешно завършиха своята теоретична подготовка и положиха изпит на 12 февруари, капитан Петър Милков, капитан Георги Чаушев, старши лейтенантите Цветелин Пъловски и Евгени Димов преминават към летателно обучение на самолета.
Целта на курса за двама от летците – капитан Милков и капитан Чаушев, опитни инструктори на витловия учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M, е да достигнат подготовката за инструктори и на учебно-бойния L-39ZA. За другите двама обучаеми летци, определени за приучване на самолет F-16, приоритет ще бъде интензивното усвояване на самолета до ниво бойно използване с оглед на предстоящото обучение в САЩ.
Началник на курса е майор Павел Джуров, началник на служба „Безопасност на полетите и обективен контрол” в авиобаза Граф Игнатиево. Той, майор Тихомир Резашки и капитан
Светослав Петров са тримата инструктори, под чието ръководство ще се осъществи цялостната подготовка на обучаваните.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker