Правителството намалява военните запаси

Pan.bg 05 юли 2011 | 13:08 views (2742) commentaries(0)
img mediapool.bg
Агенция ще продава всички ненужни на държавата имоти

Правителството подготвя нов военновременен план, който значително ще намали запасите от суровините и материалите, които фирмите са задължени да поддържат, съобщи военният министър Аню Ангелов във вторник.

Според новия план, който трябва да е изготвен до края на годината, вече ще се съхранява готова продукция вместо суровини.


Действащият военновременен план е от 1986 година и е съобразен с над 100-хилядна армия. Новите разчети ще бъдат на база непрекъснато намаляващата армия, тъй като в момента военновременните запаси в пъти надвишават нуждите на Българската армия и затрудняват фирмите.

Военният министър Аню Ангелов съобщи още, че ще предложи на Министерския съвет създаването на агенция, която да отговаря за всички ненужни за държавата агенция.

Той очаквано констатира, че МО се е провалило в изпълнението на стратегията си да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост.

Според стратегията, до края на 2012 година МО трябваше да се освободи от всички имоти, които към тогавашния момент бяха 858. Това обаче няма как да стане при ниския интерес на имотния пазар и при освобождаването на нови и нови имоти. Наскоро от МО съобщиха, че през 2010 разходите за охрана на тези имоти са били 986 хиляди лева месечно, докато през тази са вече 1.072 млн. лева.

Ангелов заедно с министъра на икономиката Трайчо Трайков участваха в регулярните конференции за отбранителната индустрия. Вече се подготвя и стратегия за развитието на сектора.

Оръжейният сектор от години настоява за въвеждането на протекционистки режим, тъй като голяма част от по-мащабните поръчки се дават на чужди компании, макар и често зад тях да стоят български оръжейни търговци, които договарят сделките.

Военното министерство пък твърди, че българските фирми нямат капацитет да изпълнят големите модернизационни проекти на армията, но са предпочитани за по-малките поръчки.

Ангелов каза обаче, че е възможно да бъде извършена поддръжка от български фирми на вертолетите "Кугър", които България купи от "Юрокоптер".

Той посочи още, че за 2010 г. на български фирми в отбранителния бизнес са изплатени 336 млн. лв., а на чужди - 157 млн. лв. Много малко от средствата за българските фирми обаче се отишли при отбранителни компании.

За 2011 година са планирани 302 млн. лева за поръчки към български фирми и едва 3 млн. лева за чужди компании.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка