Започва строежът на жилища за военнослужещите

Pan.bg 27 яну 2020 | 13:15 views (898) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Андрей Рангелов

Министерството на отбраната започва през тази година отдавна чаканата инициатива за строеж на жилища за военнослужещите. Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков по време на честването на 20-годишнината на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело”. Новите апартаменти ще бъдат изграждани с отстъпено право на строеж и ще бъдат част от фонда, с който оперира Агенцията, допълни Величков.
Ще се опитаме да направим такива жилища, които да са на едно място, за да бъде много по-ефективен процесът на стопанисването им, заяви началникът на отдел „Жилищна политика” в Агенцията Станислав Благов.
По време на честването стана ясно още, че предстои увеличаване на квартирните пари, които получават хората от системата на отбраната, живеещи на свободен наем. В момента работна група от експерти на МО и Агенцията уточнява новите текстове.
Един от работещите варианти, които със сигурност ще предложим, за да се вземе решение, е увеличаване на размера на компенсационните средства, каза Благов. По думите му от 2012 г. досега тези средства не са променяни.

21 януари е обявен за ежегоден празничен ден на служителите от Изпълнителната агенция и това е първото ни честване на юбилей, заяви изпълнителният директор на ИА „ВК и ВПД” Валери Стоянов (интервю с него – на стр. 6–7 – б. р.). Заместник-изпълнителният директор на Агенцията Николинка Илиева представи статистически данни за дейността на ИА „ВК и ВПД”, от които стана ясно, че през 2019 г. в ЦВК са проведени 438 събития, от които 108 – на МО и структурите на Българската армия.
В резиденция „Лозенец” е имало 51 прояви. От тях 36 са били на МО и структурите на БА. По отношение на почивното дело Агенцията управлява 14 хотела и военнопочивни бази с 60 430 почиващи през 2018 г. и над 2 млн. лв. вложени за поддръжка и възстановяване през 2019 г.
В ход е ремонт на почивните бази в Несебър, хотел „Фрегата” и хотел „Созопол”. Очакваме през 2020 г. хотел „Олимп” на Боровец да бъде основно ремонтиран и да се превърне в целогодишен, каза Илиева. През 2018 г. Агенцията е изпратила 370 военнослужещи на почивка в чужбина, а през 2019 г. два пъти повече – 776.
Агенцията стопанисва 36 военни клуба, като взе активно участие в
кампанията „Бъди войник”. В клубовете функционират 165 художествено-творчески състава с участието на 1750 деца на военнослужещи, като през 2019 г. тези състави са нараснали с 20 на сто. Наши възпитаници са такива звезди от родната сцена, като Михаела Филева, Маги Джанаварова, Стефан Илчев, изтъкна Илиева.
Тя посочи още, че Агенцията се грижи за 2122 жилища, ателиета и гаражи в цялата страна. В момента тече цялостен ремонт на общежитието на „Пети километър” в столицата. „Агенцията има амбициозна програма за възстановяване на жилищния фонд до 2023 г., която среща сериозна подкрепа от МО, включително с целеви средства. За 2019 г. над 2 млн. лв. бяха дадени от бюджета на министерството за осигуряване на тази политика”, посочи Илиева.
Едно от направленията, в което очакваме скок, е повишаването на възможността за предоставяне на общежития или апартаменти за ползване от военнослужещите, този въпрос е пряко свързан и с кадровата политика, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров предложи да се инвестира в представителни обекти от типа резиденции за висшия команден състав, където да бъдат посрещани високопоставени военни гости от чужбина.
Конкретен въпрос за осигуряването на жилища за военнослужещите от поделения, разположени близо до гарнизони като София и Пловдив постави командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев предложи да се даде право на военнослужещите след определен период да закупуват жилищата, в които са настанени. Законът не позволява продаването на жилища в гарнизони, в които има военни формирования, отговори заместник-изпълнителният директор на ИА „ВК и ВПД” и бивш заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант от запаса Пламен Атанасов. Той съобщи, че е в ход работата по осигуряване на жилища за военнослужещите в Смолян с използването на военния клуб в града.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker