110-и полк е гръбнакът на логистиката

Pan.bg 27 яну 2020 | 13:04 views (486) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Цончо Драгански

Да си част от елитното подразделение е въпрос на чест и отговорност

Логистичното формирование в Пловдив беше създадено на 1 октомври 2000 г. в Пловдив като 110-а бригада за материално-техническо осигуряване. От 1 юни 2008 г. стана 110-и мобилен полк за логистична поддръжка на Сухопътните войски. А от 1 юли 2013 г. наименованието е 110-и логистичен полк. От 17 октомври 2019 г. негов командир е полковник Костадин Добрев.
Както бе характерно за логистичното формирование през миналата година? В анализа за неговата дейност се казва, че основните усилия на командването на полка са били насочени към повишаване на подготовката на военнослужещите от всички нива, поддържане на бойната готовност и повишаване на знанията и уменията на различните специалисти. При подготовката на формированията приоритет в работата е било съчетаването на учебния процес с реални практически дейности извършвани в ремонтните работилници, хранителните блокове и банно-перилните комбинати, като дейностите са били съобразени с наличния ремонтен фонд.
През изминалата година се извърши и организационно-щатна промяна в полка, като броят на офицерите остана непроменен. Завишиха се сержантските места, но общата численост на полка се запази. През ноември 2019 г. се проведе конкурс за прием на военна служба на лица, завършили граждански средни и висши училища в страната и чужбина. Към сегашния момент окомплектоването е 92 процента, но поради спецификата на изпълняваните от полка дейности са необходими специалисти с конкретни познания, което значително би улеснило и ускорило изпълнението на ежедневните задачи по ремонта на въоръжението и техниката. При възникнала необходимост сержантските длъжности се попълват от войници, преминали обучение в професионалния сержантски колеж към НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, и Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, се посочва още в извършения анализ.
А кои са основните събития през миналата година, в които военнослужещи от логистичния полк са показвали своите умения и знания? През март формированието е участвало в съвместната тренировка на Сухопътните войски по управление на привеждането в по-високи степени на бойна готовност. През април се е провело двудневно занятие по управление със силите за незабавно действие. Целта е била да се отработят плановете и действията на командирите от всички степени.

image

През 2019 г. офицери от полка са участвали в мисии зад граница в компютърно-подпомаганото КЩУ SАBER GUARDIAN 2019 в Румъния и международното учение CAPABLE LOGISTIC 2019 в Полша. Формиравания от полка са провели различни тактико-специални учения, на които са отработени въпроси по бойното сглобяване, изпълнение на логистични задачи и ремонтни дейности в полеви условия. Какви са изводите от тези събития? В анализа се заключава, че формированията са сглобени и могат да изпълняват задачи по отбраната на страната. Те са добре подготвени и в пълна степен познават числящото се имущество и техника, както и са готови да изпълняват поставените на полка задачи в пълен обем и без компромиси. От представянето на военнослужещи от полка в дейности по логистичното осигуряване на формирования от Сухопътни войски по време на занятия, учения, сертификации и мисии може да се направи извод, че личният състав е добре подготвен, мотивиран и готов за изпълнение на задачите. В потвърждение на тези думи са не едно и две благодарствени писма от командири на осигуряваните военни формирования. А за повишаване на индивидуалната подготовка в полка се провеждат курсове по езиково обучение, което дава много добри резултати – 70 процента от завършилите го успешно са защитили и притежават сертификат за степен на владеене на език по изискванията на STANAG 6001.
Като цяло, изводите могат да се обобщат в няколко изречения. Личният състав е мотивиран и безкомпромисно изпълнява задълженията си и поставените задачи както индивидуални, така и колективни, което говори за едни добре подготвени специалисти. Те с желание и хъс за работа и за изграждане на доброто име на полка са символ на професионализъм и всеобхватност на извършваните дейности. Ежедневната подготовка е с практическа насоченост и спомага за надграждане на знанията и уменията на различните специалисти в полка.

Какво предстои през тази година?

Командването на полка и командирите от всички степени ще продължат да работят за запазване на високата мотивация на личния състав и за усъвршенстването на различните специалисти, допопълване на текущия некомплект и решаването на всекидневните въпроси, свързани с различните видове ремонтни дейности и логистично осигуряване на формираванията от състава на Сухопътните войски.
Още през март логистично ще бъде осигурен механизиран батальон на 61-ва бригада при неговата сертификация.
След това воините от 110-и полк ще подпомогнат 4-ти артилерийски полк при полевото обучение на полигон „Корен”. През май предстоят логистично осигуряване и участие в компютърно-подпомаганото КЩУ на полигон „Корен” съвместно с Многонационалната дивизия в Румъния. На този полигон през октомври е логистичното осигуряване на бригадното учение Balkan Waal-20 на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
Общо за годината с участието само на личен състав и техника от 110-и полк са планирани едно компютърно-подпомагано КЩУ, едно батальонно ТСУ и 10 ротни учения.
През юни е компютърно-подпомаганото КЩУ „Логистична пролет” на батальона за транспорт и евакуация на Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. Предстоят участия на специалистите по ЯХБЗиЕ в полевата им подготовка на учебен полигон „Ново село” през април и през октомври на полигон „Корен”. През октомври е тактико-специалното учение на батальона за ремонт на техника.

image

Формированието придобива нови способности

В анализа в 110-и логистичен полк участва началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Ето какво каза той за в. „Българска армия”:
„110-и полк се явява гръбнакът на логистиката на Сухопътните войски. Практически той покрива целия диапазон от оперативни способности, които трябва да имаме. Формированието напълно оправда нашите очаквания. Грижа за нас е да развиваме неговите способности. Характерното за полка е, че в него вече години наред търсят сами пътища как да повишат подготовката си и да придобият нови способности. Той трябва да служи за пример за всички формирования на Сухопътните войски.
През 2019 г. полкът претърпя две важни събития. Едното е, че премина по нов щат. И второто е, че дойде нов командир – полковник Костадин Добрев. Предишният командир полковник Иван Маламов беше високо оценен и застана начело на НВУ „Васил Левски”, а това е голямо признание и за него, и за логистиката. Имаме огромни надежди към новия командир полковник Костадин Добрев заради големия му опит, защото е преминал през всички длъжности за един логистик. И аз лично очаквам само успехи от полка”.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker