Командващият на СКС ген.-лейтенант Любчо Тодоров: Градим способности и международен авторитет сред съюзниците от НАТО и страните от Балканския регион (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 24 яну 2020 | 09:50 views (910) commentaries(0)
img
Пресцентър МО„Три основни големи международни учения се открояват в календара на Съвместното командване на силите през 2019 година: „Black Sea/Balkan Regional Exercises - 2019”, „Balkan Bridges - 2019“, „Naples Blueprint - 2019”. Участието на офицери от СКС в процеса на планиране и провеждане на различни международни учения допринесе за повишаване на техните умения за работа в международна среда, издигане авторитета на Българската армия и подобряване на оперативната съвместимост с щабовете на НАТО“, отбеляза командващият на Съвместното командването на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров днес, 23 януари 2020 година, по време на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Съвместното командване на силите.

Командващият на Съвместното командване на силите направи преглед на подготовката на личния състав и изпълнението на задачите през 2019 г. Той акцентира на подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница; изграждането на декларираните формирования по Цели за способностите – 2017; планирането и изпълнението на дейностите по логистичното осигуряване на формирования от въоръжените сили, както и на контингентите, участващи в операции, извън страната; поддържането на устойчива комуникационно-информационна система, както и на способности за развръщане на полеви комуникационно-информационни възли в пунктовете за управление на СКС. Специално внимание беше отделено и на участието на група за контрол на придвижването в дежурство в състава на Съвместните сили с много висока степен на готовност за усилените Сили за отговор на НАТО (eNRF) 2019.

„През 2019 г. сертифицирането на формированията, участващи в операциите на НАТО и Европейския съюз, както и на декларираните формирования за силите за отговор и за колективната отбрана на НАТО е организирано и проведено своевременно и задачите в цялостния процес по сертифициране на военните формирования са изпълнени в пълен обем“, посочи генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той отбеляза също, че формирането на Оперативен разузнавателно-информационен център през годината е повишило възможностите за добиване, обработване и обмен на разузнавателна информация на оперативно и тактическо ниво в национален, съюзен и коалиционен формат.

Усилията на логистичните органи и звена от състава на СКС са били насочени и към поддържане на условия за безопасно съхранение на наличните количества въоръжение, техника, боеприпаси и материални средства и тяхната отчетност, в съответствие с изискванията на регламентиращите документи. Командващият на СКС с тревога отбеляза, че забавянето на процесите по
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
утилизация и унищожаване на негодните боеприпаси е свързано с изразходване на допълнителни материални и финансови средства, необходими за тяхното съхранение, и е рисков фактор за гарантиране на безопасността, както за обслужващия ги личен състав, така и за околните населени места.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров обобщи основните направления за работа пред командването и подчинените формирования през 2020 г. Сред тях са: поддържане на бойната готовност и мобилизация, управление на формированията за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия; усъвършенстване подготовката на СКС за поддържане и развитие на необходимите способности по планиране и провеждане на съвместни операции за защита на териториалната цялост на страната; подготовка, сертифициране, развръщане и осъществяване националния контрол на формированията, участващи в операциите на НАТО и Европейския съюз (ЕС), в коалиционни сили и регионалните инициативи; организиране на процеса по оценка и сертифициране на декларираните формирования от състава на СКС за участие в колективната отбрана на НАТО; развитие и усъвършенстване на системата за логистично осигуряване на формированията от Българската армия; осъществяване на оперативно ръководство на дежурните сили и средства за охрана на въздушното пространство, контрол на корабоплаването и защита на обекти от критичната инфраструктура на Република България, и др. Приоритет в работата през 2020 г. ще бъде и планирането и подготовката за участие в многонационалните учения „Steadfast Defender 21” и Defender Europe 21”.

„Изразявам своята и на ръководството на командването благодарност към дейността на щаба и подчинените формирования за отдадеността в изпълнението на поставените задачи. Само така с обединените усилия на всички ще бъдем в състояние да затвърдим постигнатото до момента и ще продължим да усъвършенстваме наложения модел за работа за утвърждаването на авторитета на Съвместното командване на силите”, каза в заключение генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

„Показвате отлични способности при сертифициране, развръщане и осъществяване на националния контрол на формированията, участващи в текущите операции на НАТО и Европейския съюз. Това изисква съвременен и мениджърски подход“, коментира заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той акцентира върху проблемите, свързани с некомплекта при декларираните формирования от състава на СКС. По думите му, това ще оказва съществено влияние върху постигането в срок на заявените от Република България по време на отбранителното планиране в НАТО способности.

От името на висшето военно ръководство вицеадмирал Ефтимов поздрави личния състав на СКС за успешното справяне с предизвикателствата през 2019 г. и пожела здраве и упоритост за постигане на поставените задачи през 2020 г.

Гости на форума бяха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, съветникът по военна сигурност на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, главният инспектор на Министерството на отбраната, директори на дирекции в Щаба на отбраната, представители на Военноморските сили, служба „Военна полиция“ и служба „Военна информация“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Командващият на СКС ген.-лейтенант Любчо Тодоров: Градим способности и международен авторитет сред съюзниците от НАТО и страните от Балканския регион (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker