Износът на оръжие рязко спада през 2018 г.

Pan.bg 23 яну 2020 | 02:04 views (282) commentaries(0)
img
capital.bg

Иглика Филипова
Износът на оръжия от България е спаднал значително през 2018 г. В сравнение с предходната година обемът на доставките е намалял с повече от 37% и е достигнал 764.5 млн. евро. Това показва годишният доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката, който беше одобрен от парламента в петък.

Документът показва, че най-голяма част от износа през 2018 г. е бил предназначен за Саудитска Арабия, Индия, Афганистан, САЩ, Турция и Алжир. Комисията е издала 524 разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, на стойност малко над 1 млрд. евро.Очаквано

Големият спад на износа не беше неочакван. Понижението беше видимо още във финансовите резултати на основните компании в сектора. Класацията на "Капитал" К100 показа, че след рекордните резултати предходната година през 2018 г. най-големите производители и търговци на оръжие отчитат спадове и макар че почти всички остават на печалба, тя е значително по-малка. Сред производителите най-много намаляха приходите на държавния сопотски завод ВМЗ, но големи частни компании като "Арсенал" и "Емко" също влошиха представянето си. Държавният търговец "Кинтекс" пък сви продажбите си с повече от една пета.

Свиване в Близкия изток

Най-голямата част от оръжейния износ през 2018 г. е била насочена за Близкия изток - 28% от целия обем, или 213.6 млн. евро, показва докладът на Междуведомствената комисия. Досега обаче на този пазар се дължаха почти половината от продажбите на българско оръжие, а през 2017 г. там са били доставени близо три пъти повече оръжия (616.9 млн. евро).

Огромен спад има в доставките за Ирак, която традиционно получава най-голяма част от българските оръжия – едва 3.6 млн. евро. За сравнение, през 2017 г. обемът на продажбите там беше над 144 млн. евро. Повече от половината от продажбите в Близкия изток през 2018 г. са били в Саудитска Арабия – близо 155 млн. евро. Други основни дестинации са Обединените арабски емирства и Египет.

По-големите пазари

Следващият най-голям регион за износ на оръжие от България е Южна Азия (над 24% от общия обем), където са доставени оръжия на стойност 185.3 млн. евро. Основната част от него е било за Индия – за близо 119 млн. евро. Миналата пролет обаче българската прокуратура започна разследване за забавени доставки и некачествена продукция за Индия, заради
които държавният търговец "Кинтекс" е трябвало да плати огромни неустойки, но след това не си е потърсил парите от производителите. През октомври изпълнителният директор на дружеството Явор Стойков беше сменен с Иван Пенчев.

От другите страни в региона на Южна Азия по-голям износ е бил направен към Афганистан - за около 66 млн. евро. В Северна Африка пък значителна дестинация за българските оръжия остава Алжир, където са продадени стоки за 54.8 млн. евро.

Натовските държави

За ЕС страната е изнесла оръжия за 61.5 млн. евро, половината от които за Полша и Чехия. Традиционно силен пазар остава Турция, където доставките се увеличават с над една четвърт до 59 млн. евро през 2018 г. Същият обем оръжие е бил изнесен и за САЩ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker