ВЪВ ВАРНА ОТКРИХА ДОМ НА ЗАПАСНОТО ВОЙНСТВО

Pan.bg 30 юни 2011 | 21:01 views (6811) commentaries(0)
img В. Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН”, снимки на автора

С участието на президента на страната и върховен главнокомандващ Георги Първанов, посрещнат с военен церемониал, на 30 юни в централната част на Варна на метри от Паметника на VIII Приморски пехотен полк тържествено бе открит новопостроеният Дом на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). Присъстваха депутати, дипломати, представители на държавната и местната власт, на военно-родолюбиви организации, ветерани от армията и флота.
image
След водосвета, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, трикольорната лента бе прерязана едновременно от президент, военен министър и кмет, които плиснаха и вода от менчетата. Приветствени слова произнесоха председателят на Централния съвет на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, варненският кмет Кирил Йорданов и президентът Георги Първанов. Министърът на отбраната Аню Ангелов награди 19 военнослужещи от резерва и граждански лица, сред които запасният капитан-лейтенант и действащ градоначалник Кирил Йорданов, главният проектант на сградата арх. Димитър Стефанов и вицеадмиралът от резерва Петър Петров – ръководител на работната група по строежа от името на СОСЗР.
image

Договорът за строителството на дома е подписан от „Планекс” ООД на 25 май м.г. Строежът е вървял с изпреварващи темпове, но се е върнал в реалните си срокове поради целесъобразни промени в проекта. Акт 16 е подписан преди няколко дни – на 22 юни т.г. Сградата включва подземен гараж, ресторант на първия етаж и още четири етажа. Тя има СОТ, видео-наблюдение, климатизация, кабелна телевизия и интернет. Всичко това плюс обзавеждането на целия втори етаж е дарение от кметството, район „Приморски” и над дузина частни фирми, по-голямата част от които – собственост на офицери от резерва. Теренът под строежа и дарен от Община Варна след единодушно решение на местния парламент.
Почти цялата сграда е отдадена под наем за управление от частни фирми, спечелили конкурси. Изключение прави вторият етаж – територията на СОСЗР. В два от трите офиса са разположени Областният и Общинският съвет на съюза. След освобождаването му от работната група по строителството, след около месец третото помещение ще бъде на разположение на военно-родолюбиви организации от града. На тази етаж е и напълно обзаведена и наситена с аудиовизуална техника зала, подходяща за общи начинания. За използването на Дома на СОСЗР от 8 до 20 часа ще бъде разработен правилник.
image
След ритуала по откриването на дома и разглеждането му от официалните лица президентът Георги Първанов даде импровизиран брифинг за журналистите. Само един въпрос кореспондираше с качеството му на върховен главнокомандващ – съдбата на българския подводен флот. Държавният глава изрази мнение, че подводните сили имат важно значение предвид съвременните заплахи на море и трябва да се поддържа някакъв техен компонент.
image

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка