Първата батальонна група ще е готова в края на 2012 г.

Pan.bg 29 юни 2011 | 18:42 views (3070) commentaries(0)
img в."Българска армия"

Първата батальонна бойна група трябва да е готова в края на 2012 г. Това заяви началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев пред журналисти, след срещата си с гостуващия у нас командващ на сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хъртлинг. Двамата подписаха меморандум за разбирателство, който предвижда да нарасне броят на инициативите за съвместна подготовка и придобиване на нови способности от Сухопътните войски и Българската армия.
Подготовката на батальонната бойна група започна в края на 2010 г., напомни генерал-майор Василев. Същинската работа
по изграждането на формированието ще стартира в началото на 2012 г.
Когато стане готова в края на 2012 г. групата, която ще се състои от 800 военнослужещи, ще е в състояние да изпълнява трите основни мисии на Българската армия. С подготовката на първата батальонна бойна група ще проправим пътя за следващите подобни формирования в Сухопътните войски на България, изтъкна генерал-лейтенант Хъртлинг.


image

Досега 120 военнослужещи от бъдещата група са се подготвили в обединен тренировъчен център в Германия. В края на юли или началото на август още една рота, заедно с щаба на батальона, ще замине за предварителна подготовка.
Други 18 души – основно сержанти и войници, ще се обучават в лидерски курсове, през които досега са преминали над 80 военнослужещи. Генерал-майор Василев беше категоричен, че батальонната бойна група ще бъде оборудвана с най-добрата техника и екипировка, която имат Сухопътни войски.
По думите на генерал-лейтенант Хъртлинг през последните няколко години сътрудничеството между Сухопътните войски на България и САЩ е придобило по-мащабен, интензивен характер със съвместните подготовки както на полигон „Ново село”, така и в Германия.
Генерал-майор Василев каза, че на „Ново село” кипи строителство и в началото на следващата година обновеният полигон трябва да бъде открит. На това съоръжение ще се обучават както български и американски военнослужещи, така също съюзници от НАТО и воини от страни от „Партньорство за мир”.
В събота завърши едно такова съвместно обучение между български, американски и сръбски подразделения, напомни генерал-майор Василев. По думите му до края на годината не се планира друга подобна подготовка на „Ново село”.
Но съвместното обучение със САЩ ще продължи с учението на нашите специални сили „Тракийска есен 2011”, изтъкна началникът на Сухопътни войски. Тъй като предстои да завърши изграждането на съвместните съоръжения на „Ново село”, активната подготовка там ще започне през следващата година и то на ниво рота и повече. Генерал-лейтенант Хъртлинг допълни, че ще се обучават също военни полицаи, инженери, воини от противовъздушната отбрана, разузнавачи.
Помощта от американнска страна включва също две лаборатории за изучаване на английски език. В най-скоро време те ще бъдат оборудвани, а в Германия се подготвят двама инструктори, които по-нататък ще работят за усъвършенствана не подготовката на българсикет воини по английски език.
Генерал-лейтенант Хъртлинг похвали примера, който България дава с участието си в ИСАФ в Афганистан. Най-важни са уроците от бойното поле, категоричен беше той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка