Ген. Стефан Абриал: Приносът на България към НАТО е изключително важен за Алианса

Pan.bg 29 юни 2011 | 18:03 views (2427) commentaries(0)
img „България трябва да знае, че в лицето на НАТО има ценен партньор. Вашият принос е изключително важен за нас.”. Това заяви върховният главнокомандващ Съюзно командване по трансформациите на НАТО ген. Стефан Абриал след като проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов. Ген. Стефан Абриал допълни, че е впечатлен от действията на българското правителство, което инвестира в отбраната, дори във времена на трудни икономически фактори. „Тези усилия са ни необходими, за да постигаме желаните резултати.”, убеден е още той.
„НАТО може да разчита, че страната ни ще съдейства и за в бъдеще.”, каза премиерът Борисов. Той подчерта, че през февруари 2011 г. Народното събрание одобри разработената от правителството първа стратегия за национална сигурност. Тя дефинира националните интереси, цели и приоритети в сектора. „Кабинетът ни следва ясна управленска програма, в която приоритет е реализирането на модерна отбранителна политика. Трябваше да преодолеем някои негативи и натрупани задължения от предишни години, както и да се справяме с въздействието на финансовата и икономическа криза.”, категоричен е българският министър-председател.
Сред разискваните теми по време на разговора бяха вътрешните и външните аспекти на сигурността; ресурсното осигуряване на сектора отбрана и сигурност; противоракетната отбрана. На срещата присъства и министърът на отбраната Аню Ангелов.
Премиерът Борисов и ген. Стефан Абриал обсъдиха възможността за ефективно използване на бази относно съвместна подготовка със САЩ на българска територия. Две български бази у нас се ползват от американци за учения на сухопътни войски.
През 2010 г. правителството отпусна допълнителни целеви средства към бюджета на Министерството на отбраната, в резултат на което наследените задължения бяха намалени повече от четири пъти. Българската позиция относно противоракетната отбрана на НАТО е за спазване на принципа за неделимост на сигурността в НАТО и за осигуряването на еднакво ефективна защита на територията и населението на всички страни-членки. Тема, която беше обсъдена и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, с когото министър-председателят Бойко Борисов се срещна във Варна по време на Парламентарната асамблея.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка