Сблъсъкът на КПП "Чарли" - на един изстрел от началото на Трета световна война

Pan.bg 14 дек 2019 | 14:04 views (888) commentaries(0)
img
it.dir.bg


Танк срещу танк в защита на булдозери...

След края на Втората световна война Берлин, като столица на победена страна, е разделен на четири сектора на влияние: британски, американски, френски и съветски. Първите три сектора много бързо се сливат в един.

Новото формирование се доминира от САЩ, които по това време вече са лидери в блока на НАТО. За по-прецизно очертаване на зоните на отговорност и блокиране на преминаването на границата от "нежелани елементи" се използва т.н. Берлинската стена, която стои до самия край на 80-те години на миналия век.

Особено изостряне на съветско-американските отношения в Германия има през 1958 г. По време на тези събития американците се стремят да увеличат влиянието си в региона. Ситуацията става особено напечена на 27 октомври 1961 г., когато са пуснати танкове за покриване на прочутия контролен пункт "Чарли". Ролята на армията е била да подсигури булдозери, които трябвало да съборят всички съветски укрепления в близост до пропускателния пункт.

Веднага след като булдозерите започнали да унищожават укреплението, на съветската страна се появили няколко танка.

Трябва да се отбележи, че Съединените щати са изпратили около десетина танка M48. Така двете страни са били готви за директна битка и само чакали заповеди от командването. Мълчаливата конфронтация продължила до сутринта на 28 октомври. Истинската битка в този момент се водила във високите офиси на политиците.
Трябва да се отбележи, че до 1961 г. са се натрупали много противоречия между двете страни, като ситуацията в света се нажежавала всеки ден.

Ситуацията изглежда по-интересна от разказите на преките участници в инцидента в КПП "Чарли".

Съветски танкисти споделят по-късно, че са изпратени предварително на границата. Още в 16 ч. на 27 октомври на 68-и гвардейски танков полк е заповядано да заеме позиции до поделението на Берлин. 3-ти танков полк пък е заел позиции в близост до разрушения театър. Именно от това място танковете трябвало да напреднат към КПП "Чарли", за да се срещнат с американската армия.

От този момент нататък официалната версия и думите на очевидци се разминават. Според съветските военни, когато стигнали до контролния пункт, там вече работела строителна техника, която се занимавала с унищожаването на укрепления.

След известно време от американска страна се чул шум и се появили дузина М48. Интересното е, че съвременните историци предполагат, че ако
един от командирите на танкове не е могъл да издържи на напрежението и е открил огън, то мащабните военни операции е можело да започнат веднага. А това означава Трета световна война.

Събитията от 27 октомври 1961 г. позволяват да се разгледа ситуацията и от различна гледна точка. Американската провокация е показала, че СССР е готов незабавно да отговори, за да защити собствените си граници и съюзници.

Също така Германската демократична република вече е започнала да се третира като пълноправна страна. В ГДР много държави започнали да изпращат посланици.

Приблизително по същото време в Германия започнали да се възстановяват военните сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка