„Бъди войник“ да се разширява към малките градове и зад граница

Pan.bg 12 дек 2019 | 10:44 views (385) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Доста новини излязоха от вчерашната кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) с председател полковник от запаса Вилис Цуров на тема „Социалата политика в Българската армия – историческа справка, текущо състояние и перспективи“. Форумът се проведе в ЦВК. Той бе организиран съвместно с Фондация „Български ВВС“ с председател бригаден генерал от запаса Спас Спасов и по инициатива на полковник от запаса Георги Тодоров, координатор на СОРА за София.

От информацията за военната професия по време на Националната кампания „Бъди войник“ са удовлетворени 82 на сто от анкетираните 2553 граждани, каза заместик-началникът на ЦВО полковник Павлин Велков. Според направения анализ кампанията е успешна. Една от препоръките е през следващата година тя да се разшири към по-малките градове. През 2019 г. са обявени 1251 вакантни длъжности за войници, а подадените документи са били 1655, т.е. съотношението е 1 към 1,3. Вече бе съобщено, че са приети 602 войници.По време на дискусията бе предложено „Бъди войник“ да се появи и зад граница, където има млади българи.

Стратегическият преглед на отбраната се прави много добре, е оценката на д-р Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той прогнозира, че от февруари ще започне неговото представяне пред неправителствения сектор и бизнеса. Заедно, разбира се, със Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност.

От 250 на 300 лв. ще се вдигнат парите за дрехи на цивилните служители, а заплащането на нощния труд ще бъде увеличено двойно.
Това е един от резултатите на проведения днес Отраслов съвет за социално сътрудничество в Министерството на отбраната за подготовката на колективния трудов договор в МО, стана ясно от думите на директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. Що се отнася до военнослужещите, той акцентира върху предстоящото подобряване на социалния пакет, за да има по-голям ефект за привличане на младите хора в армията.

Има осигурени 2 млн. лв., с които ще бъде извършен ремонт на военното общежитие на Пети километър в столицата, каза Николина Илиева, заместник-изпълнителен директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. МО разполага с 2125 жилища, като 98 процента от тях са заети. Двата процента са заради негодността да се живее в тях.
За две години са освободени 120 неправомерно заети жилища. В седемте детски градини на МО има 450 деца. През 2020 г. в София ще бъде открита първата военна детска ясла. Има интерес за изграждане на детски градини във Варна и Бургас. Проблемен остава въпросът със заетостта на Дома на МО за пенсионирани военнослужещи, ветерани от войните и военноинвалиди в с. Орешак, Троянско. Правят се определени стъпки за намаляване на себестойността на услугата, преди всичко на краткотрайните почивки.

Реализирането на проектите за модернизация ще доведа до трансформация на армията и оптимизация на личния състав, прогнозира полковник от запаса д-р Добромир Тотев.
Ще се наложи, допълни той, качественият личен състав да се съсредоточи там, кадето тези проекти са внедрени. Според него, Стратегическият преглед на отбраната трябва да разсъждава и върху този проблем.

През тази година, в резултат на плащането на сделката със САЩ за изтребителите, България е на второ място в НАТО по процент от БВП за отбрана, каза полковник от запаса д-р Павлин Русинов.
Той опроверга твърденията, че ако не се дават толкова пари за армията ще има повече за пенсии, майчински и др. Разходите за отбрана у нас, обаче, са десет пъти по-малки от социалните и едва ли намаляването им ще доведе до очаквания ефект..

На обсъждане бе поставена темата за мястото и ролята на неправителствения сектор, в т.ч. на военно-патриотичните организации, за подпомагане и коригиране на политиката за отбрана. По тези въпроси СОРА ще търси взаимодействие с останалите сдружения на запасните и резервистите. Един от тях, например, е за статута на пенсионираните военнослужещи, които по Закона за резерва на Въоръжните сили не се водят на военен отчет. В този смисъл би могло да се помисли за категорията „Ветеран от Въоръжените сили“. По тези и други теми се включиха председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев и заместник-председателят на СОСЗР полковник от запаса Кънчо Киров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка