Високи награди за членове на военно-патриотичните съюзи

Pan.bg 09 дек 2019 | 16:06 views (824) commentaries(0)
img otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Съюзът на ветераните от войните на България предложи правителството да учреди Национален инициативен комитет начело с министъра на отбраната за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна во
йна.„Оценявам значимостта на вашия патриотизъм, родолюбие и достойната ви служба в редовете на Българската армия през различни периоди от нейното изграждане и развитие. Благодарение на вашата всеотдайност все още е жива връзката между българския народ и неговата армия, а ръководството на Министерството на отбраната намира опора в натрупания у вас ценен опит, експертиза и оценки за актуалното състояние на Българската армия и бъдещото й развитие”, се посочва в приветствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до военно-патриотичните съюзи. То бе прочетено на традиционната предколедна среща в ЦВК от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Запасните и резервистите, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите бяха поздравени и от името на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Неговите благодарности за достойната служба предаде заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Ние, продължи той, сме ви благодарни и за критичния поглед, за съпричастността към Въоръжените сили и процесите, които протичат в тях. Нашата задача и отговорност е да превърнем ресурсите, които отделя държавата, в модерни отбранителни способности, каза още адмиралът. Процесът е сложен и многостранен, за това, отбеляза той, сме благодарни на вашата активна позиция.

От името на военно-патриотичните организации доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България, благодари на Министерството на отбраната за активната съвместна дейност през годината. Той съобщи, че от Съюза е изпратено предложение за учредяване на Национален инициативен комитет начело с министъра на отбраната Красимир Каракачанов за отбелязване на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Това ще бъде и акцентът на военно-патротичната дейност през 2020 г. Ръководството на ветераните е отчело добрите резултати от съвместната работа на държавата с неправителствените организации при отбелязване на 100 години от Първата световна война и предлага тази практика да продължи.

На церемонията, която се ръководеше от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО Иво Антонов със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха връчени награди.

Отличените със заповед на
министъра на отбраната

Офицерски кандидат от запаса Милен Делиасенов, участник в мисията на Българската армия в Камбоджа през 1992-1993 г. – с награден знак „За военна доблест” II степен; младши сержант от запаса Коста Димитров, почетен председател на дружество „Военноинвалид” във Варна – с награден знак „За военна доблест” III степен; полковник инж. д-р Елена Чакърова от Сдружение на жените военнослужещи – с награден знак „За вярна служба под знамената – Дамски кръст” I степен; д-р Денислава Ангелова от Сдружение „Младежки гвардейски отряди” – с награден знак „За вярна служба под знамената – Дамски кръст” II степен; с „Почетна значка на МО” II степен – полковник от запаса Йохан Балабанов, председател на Областен съвет в Монтана на НСКЗВ „За честта на пагона”; полковник от запаса Любен Миланов от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ; старши лейтенант от запаса Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност; Юлия Симова, председател на Комитета на родителите на загиналите в казармата и полковник от запаса Станчо Джумалиев, председател на клуб „ПВО” към Столичната организация на СОСЗР; с „Почетна значка на МО” III степен – Тихомир Славов от Съюза на военноинвалидните кооперации; офицерски кандидат Борис Станимиров от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Анелия Зиновиева от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Труфка Николова, секретар на Комитета на родителите на загиналите в казармата; с юбилеен медал „100 години Първа световна война” – подполковник от резерва Веселин Ангелов, председател на клона на АСВБ в Карлово; генерал-майор от запаса Димитър Димитров, председател на сдружение от КООСО „Самарско знаме” в Стара Загора; полковник от запаса Васил Славков, член на УС на БАА; полковник от запаса Добромир Тотев, заместник-председател на БНКВИ; старши лейтенант от запаса Любомир Лазаров, председател на Областната организация на СОСЗР в Перник; старши лейтенант от запаса Христо Боянов от Военен съюз и ефрейтор от резерва Антонио Таркуинио, почетен консул на Република Италия във Варна; с юбилеен медал „75 години от Втората световна война” – майор от запаса Георги Георгиев – ветеран и редник от запаса Иванка Маринова – ветеран, доброволец; с предметна награда Сувенирен нож „Манлихер” – майор Дочо Николов от Клуб за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие”, капитан от запаса Георги Моновски от НД „Традиция” и младши сержант от запаса Мирослав Сланев от НД „Традиция” във Велики Преслав; с грамота – старши лейтенант от запаса Любослав Кармиджанов от СОР „Атлантик” и Наколина Чавдарова от сдружение „Младежки гвардейски отряди”.

Отличените със заповед на началника на отбраната

С предметна награда „Сувенирен нож „АК-47” – подполковник от резерва Колю Иванов, председател на сдружение на КООСО „Полковник Иван Петров” в Русе; майор от запаса Красимир Иванов от БАА; полковник Антони Запрянов, главен секретар на БНКВИ; старши лейтенант от запаса Антоан Пейчев от КООСО „СИОР България”; капитан от запаса Румен Белберов, лекар в мисията на Българската армия в Камбоджа от 1992-1993 г.; младши лейтенант от резерва, д. н. Теофан Германов от Съюза на военноинвалидните кооперации; подполковник от резерва Георги Петковски, председател на Асоциацията на Планинските войски в България; ефрейтор Десислава Лемберова от Сдружението на жените военнослужещи; с предметна награда „Сувенирен нож „Манлихер” – ефрейтор от запаса Иван Димов от НД „Традиция”, старши лейтенант от запаса Владимир Инчовски от Клуб за военноисторически възстановки „Братя по оръжие” и старши лейтенант от запаса Тошко Топалов от сдружение „34-ти пехотен Троянски полк” на НД „Традиция”; с грамота – майор от запаса Пламен Янков, председател на Областен съвет във Враца на НСКЗВ „За честта на пагона”; полковник от запаса Георги Павлов, потомък, председател на Районна организация на СВВБ в София; майор от запаса Марин Илиев, председател на Районна организация на СВВБ в София; подполковник от запаса Димитър Димитров, военноинвалид, почетен председател на дружество „Военноинвалид” в Сливен; старши лейтенант от запаса Димитър Атанасов от СОР „Атлантик”, старши сержант от запаса Тодор Халачев от Военен съюз” и ефрейтор от запаса Васил Василев от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ.

Наградите връчиха заместник-министърът на огбраната ген. Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Да поздрави участниците в срещата бе дошъл и началникът на политическия кабинет на МО Илия Налбантов. В тържеството се включиха гвардейци и формация „Армейска песен” на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка