Нови товарни автомобили с повишена проходимост обновиха автопарка на Българската армия

Pan.bg 28 юни 2011 | 15:40 views (22899) commentaries(1)
img MO

„В резултат на успешните преговори през миналата година направихме възможно приключването на третия договор за доставка на товарни автомобили. Министерството на отбраната успя да плати цялата стойност на третия договор и затова тези машини са вече тук.”, каза министър Ангелов днес, 28 юни, на официална церемония по приемане на 30 броя товарни автомобили с повишена проходимост „Zetros” 2733A (6х6) по третия договор с фирмата „Даймлер”-АД.
„Българските въоръжени сили имат 335 нови автомобила, автобуси, санитарни автомобили, бронирани машини и леки автомобили. Очакваме да бъдат доставени още два автокрана и една подвижна работилница”, подчерта министър Ангелов и отбеляза, че приемането на нова техника е сигурен знак, че Българската армия се модернизира.
Ключовете за автомобилите бяха връчени на министър Ангелов от управителя на „Балканстар аутомотив” Манфред Мулц с пожелание за безаварийна експлоатация на машините. Те ще бъдат приети на въоръжение в състава на Сухопътни войски във войсковите формирования, изпълняващи целите на Въоръжените сили.
image


Министър Ангелов подчерта, че партньорството с фирма „Даймлер”-АД ще продължи и в бъдеще, съобразно бюджета на Министерството на отбраната за 2012 г. и разчетената необходимост за придобиване на автобуси за Българската армия.
На церемонията присъстваха още посланикът на Федерална Република Германия Матиас Хьопфнер, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев и директорът на дирекция „Логистика” в Щаба на отбраната бригаден генерал Живко Михайлов.
През декември 2003 г. бе сключен рамков договор между Министерството на отбраната и „Даймлер Крайслер“ АД за доставка, интегрирана логистична поддръжка и следпродажбено обслужване на автомобилна техника. В изпълнение на този рамков договор са подписани три договора. По първия от тях през 2004/2005 г. са доставени 112 автомобила, по втория договор през 2006/2007 г. – 85 автомобила и по третия договор през 2008/2009 г. са доставени 137 машини. В края на 2012 г. доставените машини за Българската армия ще станат 338 броя.


Репортаж и от Димитър СТАВРЕВ, сп."КЛУБ ОРЪЖИЕ":

Днес министър Аню Ангелов получи символичният първи ключ за партидата от 30 броя товарни автомобили с повишена проходимост Zetros 2733A (6х6) които МО получи по третия договор с "Даймлер". Церемонията се състоя в комплекса на "Балкан Стар" в кв. Малашевци в София.

image

image

Поглед към кабината
image

image

и каросерията
image

Началникът на кабинета на министър Ангелов - Йордан божилов първи изпробва новите камиони, над него се вижда специалния люк
image

Официалните лица
image

Германският посланик ни похвали, че след Бундесверът, БА става втория оператор на този модерен модел на "Мерцедес"
image

Манфред Мулц, управител на "Балкан Стар", връчва първи ключ за камион Zetros на министър Ангелов
image

А той от своя страна го даде на началникът на СВ генерал-майор Василев
image

Менче с вода за първия камион
image

Тръгват по вода - новите камиони ще бъдат приети утре от представители на МО след което ще бъдат разпределени в поделенията на СВ - 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, 2-ра лекопехотна Тунджанска бригада в Стара Загора и 110-и логистичен полк.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  П.Карамитев 01 сеп 2011, 13:53
   
  6
   
  0

  Да са ни честити новите придобивки!Личи си че са много модерни,и съвсем нови модели. Време беше и зиловете да си вземат заслужена почивка,след деситилетия вярна служба!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка