Златни лири за Представителния ансамбъл на Въоръжените сили

Pan.bg 06 дек 2019 | 09:37 views (909) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Тази вечер те бяха връчени на запомняща се церемония в залата на Информационния център на Министерството на отбраната. Поводът бе 75 години от създаването на това утвърдило се, не само в армейската общественост, културно армейско формирования от Националната гвардейска част.

Идеята за зараждане на такава структури в трудното време в края на Втората световна война се заражда в главата на учителя по музика в Първа мъжката гимназия в София Драган Прокопиев. През годините на войната той се вдъхновява да създаде хор на Българската армия, което намира подкрепа на тогавашните генерали. Първите кандидати пристигат на 20 септември 1944 г. Началото поставят 23-ма хористи. Официално ансамбълът е създаден на 1 октомври 1944 г, а първата му изява е на 26 октомври с.г. в една от залите на Худжествената академия при откриването на военната художествена изложба „Фронт и тил“. Докато трае войната, изпълнителите са между бойците. Първият концерт на военно-представителния хор бе припомнен от формация „Армейска песен и приятели“. Чухме „Шуми Марица“, „Вятър ечи“ , „Един завет“ и „Велик е нашият войник“.

Председателят на Съюза на българските музикални танцови дейци Станислав Почекански посочи, че честваме една респектираща годишнина на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. По този повод той отличи тези, които са имали щастието да допринесът за развитието не само на ансамбъла, но и на цялата българска музикална и танцова култура. Първата награда „Златна лира“ – най-престижната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци бе за Представителния ансамбъл на Въоръженте сили. Със „Златна лира“ посмъртно бяха удостоени полковник Драган Прокопиев – създател на военния ансамбъл и първи художествен ръководител, полковник Григор Градев – началник на ансамбъла и Ангел Заберски – композитор и художествен ръководител на Армейския естраден ансамбъл. Отличия „Златна лира“ имаше още за полковник от запаса Митко Тодоров – бивш началник на ансамбъла, полковник от запаса Панайот Панайотов – бивш началник на ансамбъла, Кирил Дончев – композитор и първи художествен ръководител на Армейския естраден ансамбъл и Димитър Гетов – композиор и художествен ръководител на ансамбъла.

Станислав Почекански определи началника на ансамбъла Снежина Темелкова, като мотора на тази културна институция и я удостои със Златна лира“. Тя благодари за отличието, но подчерта, че то е в резултат на
усилията на всички. Сами, подчерта г-жа Темелкова, не можем да водим армия, ако армията я няма. Командирът на НГЧ полковник Кънчо Иванов връчи грамота и знак на гвардията на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Прочетен бе поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, в който се дава висока оценка като на творческата, така и на военно-партиотичната дейност на ансамбъла. Приветствия бяха изпратили още командващият СКС генерал-леейтенант Любчо Тодоров, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военнопочивно дело“ Валери Стоянов и ректора на ВСУ „Любен Каравелов проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов. Председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков лично поздрави Предствителния ансамбъл на Въоръжените сили за неговата 75-годшнина. В тържеството, което завърши с малък концерт на ансамбъла, се включиха още бивши и настоящи изпълнители на ансамбъла, представители на военно-патриотичните съюзи, между които председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопостраадалите младши лейтенант от апаса Петър Велчев и други.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка