Warning: getimagesize(https://infobalkani.files.wordpress.com/2016/12/19.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Самоходният 2С4 „Тюлпан“: най-мощният ядрен миномет

Pan.bg 05 дек 2019 | 09:36 views (541) commentaries(1)
img Източник:"Svodka.start.bg''

РИА „Новости“ публикува зрелищни видеокадри от тренировката на самоходните миномети 2С4 ″Тюлпан“ в Приморския край. Минометът е способен да унищожи здания и бронетехника на противника на разстояние до 20 километра. - (видео)
Самоходните миномети 2С4 „Тюлпан“ с калибър, превъзхождащ западните си аналози, бе практически снет от въоръжение. Данните за 2015 г. показват, че в Русия са останали 430 единици от този вид оръжие, то се съхранява в складови бази, но ефективността му не предизвиква никакви съмнения дори и 43 години след като „Тюлпан“ е приет на въоръжение.
Номенклатурата на възможностите за стрелба на „Тюлпан“ включва фугасни, запалителни, управляеми, касетни, неутронни и ядрени заряди, някои от тях могат да поразяват цели на разстояние от около 20 километра.
От тези боеприпаси най-съвременни са управляемите мини, които са съставна част от комплекса 1К113 „Смелчак“. На разположение в боекомплекта на тази система са 240 мм коригируем заряд 3ВФ4 с фугасен снаряд 3Ф5, лазерен целеуказател-далекомер 1Д15 със средства за синхронизация 1Ф35К и 1А35И.
Мощната, 134-килограмова мина за комплексите „Смелчак“ и „Смелчак-М“, за да повиши точността си на поражение в на последния етап, се „осветява“ с лазерен лъч. При това, продължителността на процеса е сведена до минимум, което не позволява на противника навреме да създаде смущения и да попречи за унищожаването на обекта.
Осколъчният касетен боеприпас на миномета 2С4 „Тюлпан“ може да поразява площ, равняваща се на четири футболни игрища. Мощността на един изстрел от този миномет унищожава цел, недостъпна за което и да било друго артилерийско оръдие. Освен това, за тази изключително мощна самоходна система бе създадена мина със специален заряд – ядрена.
Високата маневреност и проходимостта на батареите, оптимизацията на действията на екипажите на машините чрез автоматизация на процесите по обслужването, съвкупно с липсата на необходимост от ръчна подготовка на бойните позиции правят от 2С4 „Тюлпан“ оръжие, което може да се използва в хода на бойни действия в градски условия и при щурма на укрепени позиции на противника в отбранителни пунктове.
„Тюлпаните“ постъпват на въоръжение в съвременните руски войски благодарение на наскоро обявеното увеличение числеността на артилерийските подразделения. Те вече се формират, но засега се въоръжават със старата материалната част, докато започне серийното производство на най-новата самоходна гаубица „Коалиция“, затова най-мощният в историята на артилерията ядрен миномет „Тюлпан“ получи шанс да
се прероди за втори път.
„Тюлпан“ разполага с 240-мм цев и е най-голямата самоходна установка от серията, състояща се от имена на цветя: „Гвоздика“ (Карамфил), „Акация“, „Гиацинт“ (Зюмбюл), „Пион“ (Божур).image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 05 дек 2019, 11:36
   
  3
   
  3

  Като ги наредят по границите на Калининград, придружени още със стотици "Солнцепек" с термобарични снаряди и защитени с "Ртут" и със "С-400", пък да видим как и с какво поляците и другите натовци ще превземат за две седмици Калининград? Наивници!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка