Армейските поделения стават фирми

Pan.bg 27 юни 2011 | 23:51 views (2833) commentaries(0)
img Диян Моркин, в."Сега"

От 1 юли поделенията на българската армия ще станат юридически лица и ще бъдат длъжни сами да контролират и управляват отпуснатите им централно бюджети. От тази дата влизат в сила поправките на закона за отбраната, които дават права на командирите да обявяват малки обществени поръчки за услуги и стоки до 60 000 лв. В момента конкурсите се правят централно от Министерството на отбраната.
"Командирите ще имат право да си организират сами строителни или ремонтни работи. Малко се притесняваме, че може да се получат злоупотреби, но ще ги следим изкъсо", поясни висш чиновник от МО.
През последните години голяма част от злоупотребите в армията бяха свързани именно със строителството, но тогава то беше на централно ниво. Преди години командирите бяха получили права да организират войнишкото хранене. Фактурите, които отчитаха те пред шефовете си, бяха за тройно по-скъпи продукти и тази практика беше прекратена.
Сега командирите ще могат да решават и какво да правят с отпадналата от необходимост техника. Те ще имат право да я продават за скрап и да попълват бюджетите си. Една част от шефовете на бойните поделения се канят да бойкотират ръководството на МО, тъй като нямат желание да управляват пари и да се отчитат ежемесечно пред инспектори. Всяко поделение ще трябва да назначи и по 10-ина души специален персонал от финансисти и мениджъри, които да се занимават с чиновническа работа. Това ще става за сметка на бройката на офицерите, които са пряко свързани с бойната дейност.

МО въвежда и нова система за снабдяване на военнослужещите с униформено облекло. Тя ще бъде въведена през тази година експериментално за осигуряване на облекло от камуфлажен плат. Новата система дава възможност военнослужещите да купуват това, което им е необходимо директно от фирми-производителки, сключили лицензионен договор с МО. Финансовите средства за различните артикули ще бъдат осигурявани от определените годишни лимити за униформено облекло: за войници - 440 лв., за офицерски кандидати, старшини и сержанти - 520 лв., за офицери - 600 лв., и за генерали - 700 лева.
МО е отправило покана до всички фирми-производители да сключат лицензионен договор. Към договора са приложени и военнотехническите спецификации с детайлно описание на изискванията към кандидата-производител. Фирмите няма да са задължени да предлагат една и съща цена и ще има конкуренция между тях. Йордан Божилов, началник на кабинета на военния министър, очаква с този модел да се постигнат по-ниски цени от досегашните благодарение на конкуренцията. С новата система ще се избегне покупката на излишни униформи, тъй като военнослужещите ще си купуват дрехи съобразно потребностите. Божилов съобщи, че в момента има около 9000 залежали униформи от най-малките и най-големите размери. Все още обаче не е ясно как ще се осъществи контролът над фирмите, за да не възникнат уговорки между военнослужещите и производителите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка