130 души напускат Министерството на отбраната

Pan.bg 27 юни 2011 | 20:23 views (2497) commentaries(1)
img www.otbrana.com

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

В резултат на влизането в сила на новия Устройствен правилник на МО от 1 юли 130 военни и цивилни служители ще бъдат освободени от работа. Щатните бройки в министерството падат от 980 на 796. Вакантни няма да останат. Това каза постоянният секретар на отбраната д-р Николай Милков на среща с журналисти.

С новия правилник

МО не се освобождава от функции, те се преразпределят между структурите, за да няма дублиране,

посочи още д-р Милков. Така във ведомството се изграждали три основни стълба: политически (Б.р. – тук не влиза политическото ръководство, а някои дирекции), военен и ресурсен.

Дирекция „Военна инфраструктура” вече няма да има териториални поделения, които преминават към военните окръжия. Инспекторатът ще контролира изпълнението на законите, наредбите и заповедите и няма да проверява бойната подготовка, войсковия ред и дисциплината, с което ще се занимава Щабът на отбраната. Двустранното военно-техническо сътрудничество излиза от дирекция „Инвестиции в отбраната” и преминава към „Отбранителна политика”. Контролът по въоръженията минава в „Стратегическо планиране”, а защитата при бедствия и аварии – към „Операции и подготовка” на Щаба на отбраната. От дирекция „Логистика” отпада грижата за военновременните запаси и отива в Съвместното командване на силите. Интересно е, че цялата кадрова политика се съсредоточва в дирекция „Управление на човешките ресурси”. Тя ще развива кариерата не само на генералите, но и на лейтенантите.

В Щаба на отбраната остават 218 щатни бройки.

185 от тях са за военнослужещи, каза генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началник на Щаба на отбраната. Видовете въоръжени сили ще бъдат подчинени на Съвместното командване на силите, що се отнася до съвместни действия и операции. По ръководството на ежедневния войскови процес те са самостоятелни. В Съвместното командване на силите ще има 150 щата, в щаба на Сухопътни войски – 184, в щаба на ВВС – 139 и в щаба на ВМС – 93. От 1 юли Щабът по осигуряването и поддръжката ще бъде разформирован. Засега за 10 на сто от неговия състав няма длъжности. Шансът им е в кандидатстването по регистрите на вакантните длъжности.

От началото на годината до 31 май армията са напуснали 313 военнослужещи.

213 от тях са си отишли по собствено желание, 37 – поради навършване на пределна възраст за военна служба, а останалите – поради организационно-щатни промени в поделенията. Очакванията са да нарасне броят на напускащите по желание поради предстоящото увеличаване на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. Все още това може да стане при 25 години, от които две трети действителна военна служба. Предстои да се въведе постоянно действащ регистър на вакантните длъжности, който да се осъвременява и по него да се кандидатства.

В резултат на промените, които настъпват във Въоръжените сили от 1 юли у нас ще има 34 генералски длъжности.

Сега са 36, но поради закриването на Щаба по осигуряването и поддръжката те остават с две по-малко, съобщи генерал-майор Йордан Йорданов. Общо генералските длъжности с 51. Шест от тях са в НРС и НСО, 43 са във Въоръжените сили, като 7 са на международни длъжности или военни аташета. В Българската армия генералските длъжности в момента са 21, а от 1 юли ще останат 19. Засега единствено заместник-началникът на Щаба по осигуряването и подръжката бригаден генерал Крум Александров ще попадне в щат за изчакване за назначаване на длъжност.

Според министъра на отбраната Аню Ангелов в бъдеще генералските длъжности ще трябва да станат още по-малко.

На този етап не е било прието предложението му директор на дирекция „Отбранителна политика” да бъде за цивилен, а не за генерал. Може би в тази насока ще се развие и кадровата политика по отношение на ръководството на Инспектората на МО. Възможно е това да се случи и за определени международни длъжности. Скоро от състава на Българската армия ще отпаднат някои бригади и бази, други ще бъдат преэобразувани в полкове, което също ще доведе до по-малък брой генералски длъжности. Такива са сигналите, които идват от Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Документът бе приет от правителството в края на миналата година, влезе в сила в началото на тази, но на практика изпълнението му започва от 1 юли.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ss 27 юни 2011, 21:35
   
  0
   
  0

  ми те всички са за махане на тая армия и 100 са много ,цели семейства си живурката там

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка