С надежда за по-голямо внимание към тях Сухопътните войски отбелязаха празника си

Pan.bg 19 ное 2019 | 20:07 views (381) commentaries(0)
img http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

По всичко сме първи, но не и, когато става дума за финансиране, каза командирът генерал-майор Михаил Попов. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев внесе малко оптимизъм, като изрази очакване, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии. Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов смята, че до средата на следващата година ще бъде подписан договор за новата бойна машина на пехотата. Действително Сухопътни войски са онеправдани, каза ген. Боцев, каза началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.


Заставаме пред обществото с гордо вдигната глава, защото няма от какво да се срамуваме. Това каза днес в празничното си слово командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Тържествената церемония се проведе във Военна академия. Командирът благодари на войниците, сержантите, офицерите и цивилните служители за положения труд и постигнатите успехи, които са, както подчерта, „резултат от вашите професионализъм, чувство на дълг и отговорност”. Благодари и на ветераните от войските.

И продължи: „Всички ние често чуваме, че Сухопътните войски са гръбнакът на Българската армия. Но да си признаем честно. Кога се крижим за гръбнака си? Когато стане късно! Сухопътни войски сме първи по проведени учения и участници в тях. Първи сме по участия в мисиите. Първи сме по оказване помощ на населението. И на още едно място сме първи. В строя на Националната гвардейска част взводът, който представлява Сухопътни войски, е пръв. В другите области, особено, свързани с финансирането, ние често не можем да се класираме и в челната тройка. Може би това е така, защото не сме активни? Може би това е така, защото аз не мога да правя вятър на този или онзи? Може би причината е, че аз не пълня ушите на хората с постоянни приказки как ние сме най-важни, най-ценни, най, най? Такова поведение смятам за неправилно и водещо след себе си тежки последствия.

Когато ние говорим за проекти, свързани с Цели на способностите, знаем, че резултатите ще дойдат след 4-5-8 години и за нас това е нормално. Нистина тези резултати не са нещо, с което можем да се похвалим тук и сега. Но в областта на военното строителство нещата са по този начин. Когато очаквах високото технологично обновление
на Сухопътни войски в средата на годината, аз виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквахме. И сега пак през тунела си светим с газения фенер и се надяваме. Надеждата на Сухопътни войски е като котката – с девет живота. Дано да ни стигнат, че не останаха много!”

В приветствието си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев внесе малко оптимизъм, като изрази очакване, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии. Той посочи, че Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Според държавния глава отстояването на националните и колективни интереси става все по-сложна и отговорна задача, която изисква дълбока трансформация на цялостната система за отбрана, генериране и поддържане на адекватни способности и високо подготвени специалисти, командири и лидери. Изрази надежда, че изоставането в процеса на модернизация на Сухопътните войски ще бъде преодоляно и напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно като най-добър и балансиран подход. Модернизацията е единен процес на обща трансформация, подчерта президентът Радев и изрази убеждението си, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии.

Като основен проблем пред Сухопътни войски, държавният глава очерта дефицитът, неокомплектоваността с личен състав. „Тук трябва да бъде акцентът на усилията и трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия“, каза той и изрази увереност, че Сухопътните войски ще продължат все така отговорно да изпълняват задачите си, свързани с националната сигурност.

По думите на президента именно хората са най-силното и ефективно оръжие на Сухопътни войски, защото не са допуснали да бъде пленено българско бойно знаме дори в най-тежките и неравностойни битки. „Вие сте тези, които не отказвате нито една задача, поставена от държавното ръководство и в условията на ограничени ресурси, при липсата на съвременно оборудване и въоръжение продължавате да усъвършенствате своите способности и с чест и достойнство да изпълнявате вашите отговорни мисии“, каза още върховинят главнокомандващ.

Приветствено слово от името на министъра на отбрана произнесе заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, който изрази своята увереност, че до средата на следващата година ще бъде подписан договор за новата бойна машина на пехотата. Той каза още, че политическото ръководство на министерството споделя загрижеността на командира на Сухопътни войски. Оказа се, отбеляза земастник-министърът, че системата за отбрана не е готова за реализиране на такива големи проекти. Той благодари на командването и личния състав на войските за големите усилия, които полагат за изпълнение на задачите по трите мисии.

За високи постижения, заслуги към отбраната, дългогодишна безупречна служба със заповед на министъра на отбраната с почетен знак на МО „Свети Георги” – първа степен за офицери, бе награден о.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков – началник на Главния щаб на Сухопътните войски в периода от 2001 г. до 2003 г. и председател на Асоциацията на Сухопътните войски. С друга заповед на министъра бяха наградени седем военнослужещи.
Благодаря ви, че не се огъвате пред трудностите, каза в приветствието си началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, след като връчи награди на военнослужещи. Той подчерта необходимостта от повишаване на грижата за хората. Отбеляза, че увеличаването на възнагражденията през последните две години не е достатъчно, но такива са възможностите. Изрази пълна подкрепа на думите на генерал-майор Михаил Попов. Действително Сухопътни войски са онеправдани, каза ген. Боцев. 30 години карахме на резерви и запаси и сега е много трудно да се наваксва, посочи началникът на отбраната.

За цялостен принос в популяризирането на дейността на Сухопътните войски генерал-майор Попов удостои с предметна награда журналиста от Българската национална телевизия Николай Минков.
Той връчи и голямата награда, присъдена на победителя в организирания от Командването на Сухопътни войски фотоконкурс „Фотопоглед 2019“ майор Димитър Димитров от 61 механизирана бригада – Карлово. Гостите имаха възможност да разгледат и всички фотоси, които получиха призови места в различните категории.
В празника участваха още председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, генерали и офицери, запасни и резервисти, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали, представители на военно-патриотичните организации и акредитирани чуждестванни военни аташета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка