МО мародерства военноинвалидите

Pan.bg 27 юни 2011 | 01:35 views (2573) commentaries(0)
img Васил Попов

Министерството на отбраната е мащеха за Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, възстановен преди 21 години. Досега МО се грижеше за патриотите ветерани, заяви вчера председателят му о.р. младши лейтенант Петър Велчев и даде примери със социални придобивки, предоставяни на военноинвалидите. Сега много от тях се отнемат, най-фрапираща е продажбата на два етажа от санаториума в Кюстендил, собственост на съюза, посочи Велчев.
Без всякакви основания и без разговор с ръководството на организацията министър Аню Ангелов продал третия и четвъртия етаж за 150 000 лв. на неизвестен купувач. Проблемът с имотите на съюза, одържавени през 1951 г., не е безизвестен, казват ветераните. Откакто е възстановен, минаха много съдебни дела, докато те успеят да влязат във владение на собствените си имоти, получени още през 1915 г. Защо сега военният министър се отнася към нас като мародер, питат старите воини. Толкова ли е трудно държавата да се грижи за хората, отдали кръвта и живота си за патриотични цели, за държавната цялост и независимост, попитаха още те.
Членовете на съюза общо са 7322-ма, от които половината са военноинвалиди, а другите военнопострадали. За тях никаква държавна институция не полага грижи, отбеляза Велчев. Той посочи, че в Полша военноинвалидите получават пенсии в порядъка на 1800 евро, което за българите звучи като приказка. Велчев определи състоянието на военноинвалидите и военнопострадалите у нас като "бедстващо" заради ниските им пенсии и незадоволителния им здравен и трудов статус.
Хората, които са пострадали за държавата, докато са изпълнявали служебния си дълг, сега вземат пенсии между 115 лв. и 151 лв., което е недопустимо, бе категоричен той. Военноинвалидите коментираха, че безработицата при тях надвишава 90%, тъй като никой не назначава инвалиди.

Наборната армия трябва да бъде възстановена под някаква форма, за да се опази държавността, смятат още военноинвалидите. Мотивите им са, че създаването на професионална армия е скъп процес. Те смятат, че наборната армия е добър вариант във всяко отношение - едновременно евтин и дава на населението необходимата подготовка за бедствия и аварии.
Петър Велчев изказа благодарност към Военномедицинската академия, която прави всичко за физическото оцеляване на военноинвалидите и военнопострадалите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка