Иранските зенитноракетни системи

Pan.bg 14 ное 2019 | 13:06 views (546) commentaries(0)
img
pan.bg
Иран разглежда подобряването на системите за ПВО като една от приоритетните области за развитие на националните въоръжени сили. Основата на ПВО на страната се състои главно от остарели зенитноракетни системи чуждо производство, придобити преди 2000 г. В тази връзка Техеран модернизира системите за противовъздушна отбрана предимно в интерес на повишаването на техните тактически и технически характеристики, мобилността и защитата от смущения. Характерна особеност на работата, извършена от Техеран, е разширяването на гамата от комплекси, които се различават един от друг по незначителните доработки и присвояването на национални имена на възпроизведените образци. За решаване на проблемите на противовъздушната отбрана на разстояния до 20 km, Иран разполага със системите за ПВО "Рапира", "Шехаб Текеб", както и "Квадрат" и "Тор-М1" руско производство. Буксируемият ЗРК "Рапира" (6,5 km), проектиран да поразява въздушни цели в условията на добра видимост, се използва съвместно със системата за управление на огъня Skygard и зенитноартилерийски системи. През 2012 г. иранските военни експерти заявиха, че системата за противовъздушна отбрана "Рапира" е допълнително оборудвана с оптикоелектронни системи за откриване на целите. Комплексът "Шехаб Текеб" (максимална далечина на поразяване на целите 12 km) е разработен на базата на китайския "Хунци-7" (FM-80) като част от проекта "Я-захра". Иранският ЗРК е проектиран да унищожава въздушни цели по всяко време, независимо от метеорологичните условия. От 2013 г. започва серийното производство по програмата "Я-захра-3" за модернизиране на версията на даденото средство (максимална далечина на унищожаване на целите до 15 km), както и на нейната модификация "Херц-9" (15 km), направена на автомобилна база. По отношение и на двете беше обявено, че ще се подобри защитата срещу смущения и в техния състав ще бъдат включени оптико-електронни системи за пасивно откриване на въздушните цели. Иран разполага и с комплекси за средни растояния: американският "Усъвършенстван Хок" (42 km) и "Мерсад" (42 km) национално производство, създаден на неговата база, както и "Раад" (50 км) и "Саяд-1" (50 km). ЗУР, която е част от системата за противовъздушна отбрана "Раад", е конструктивно подобна на ЗУР 9M317 от руската система за противовъздушна отбрана "Бук". ЗРК "Саяд-1" е аналог на комплекса "Хунци-2В" и се произвежда по китайски лиценз от 2000 г. След модернизацията през 2005 г. тя получи името „Саяд-1А“ (70 km).
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
На ракетата беше монтирана инфрачервена глава за самонасочване. Възможностите на този ЗРК да работи в условията на сложна обстановка от смущения също бяха увеличени. Комплексът "Талаш" включва нова едностепенна ракета на твърдо гориво "Саяд-2" (100 km), изпълнена според нормалната аеродинамична схема. Тя е подобна по експлоатационните си характеристики на американската "Стандарт-1". Пусковата установка на тази система за противовъздушна отбрана е с четири транспортно-пускови контейнера и е монтирана на триосен камион. В хода на усъвършенстването на системата за противовъздушна отбрана "Мерсад" бе разработена ЗУР "Шахин" (отличава се с високата си вероятност за поразяване на нисколетящи цели) и 'Шеламче" (с фазирана антенна решетка вместо параболична антена). За борба с цели на големи разстояния (над 100 km), Иран използва системите за ПВО С-300ПНУ2 (200 km) и С-200 (200 km). За да се даде възможност на комплекса С-200 да поразява съвременните средства за атака от въздуха, се извърши неговата поетапна модернизация: доработени бяха радиолокационната станция и пункта за управление, а времето за реакция бе намалено (проектите "Фахр-8" и "Гхарех"). В бъдеще се планира да се подобри вероятността за поразяване на целите, както и да се създаде мобилна версия на комплекса с „олекотена“ ракета. През 2016 г. Техеран обяви завършването на работите по създаването на нова система за ПВО за големи разстояния в рамките на проекта "Бавар-373" (200 km). Вероятно тя ще се основава на техническите решения, внедрени в С-300. По този начин Иран се стреми да създаде ешалонирана система за ПВО, която да защити стратегическите военни, административни и промишлени съоръжения от въздушни удари и крилати ракети. Въпреки широкия набор от собствени средства, основата на тази система ще бъдат зенитноракетните системи С-300ПМУ2 руско производство.
Майор И. Иванов
Превод Л. Дойчинов
По информация на http://factmil.com/pub
(Горе - системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие: А – "Шехаб Текеб"; Б – "Рапира", В – "Квадрат"; Г – "Тор-М1"; Д – "Шехаб Текеб, модернизиран по програмата „Я-захра-3”; Е - "Херц-9". Долу - системи за противовъздушна отбрана със среден обсег: A - "Усъвершенстван Хок"; B - "Мерсад"; Б - "Раад"; Г - "Саяд-1"; Д - "Талаш" с ракети "Саяд-2")


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Иранските  зенитноракетни системи

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка