Националните армии остават гръбнак на европейската отбрана

Pan.bg 09 ное 2019 | 13:46 views (340) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Пламен Димитров

Не бива да допускаме в областта на сигурността и отбраната да бъде създадена Европа на две скорости. Това заяви генералът от запаса Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание на международната конференция „Европейската отбрана – една цел, много предизвикателства“, проведена на 7 ноември в София. Проявата бе организирана от Софийския форум за сигурност, Центърът за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и фондация „Конрад Аденауер“ и събра в Централния военен клуб експерти от няколко държави.

Константин Попов изнесе основният доклад на конференцията, в който подчерта, че не вижда особени основания да се говори за създаването на обща европейска армия. Напротив – гръбнакът на общата европейска отбрана ще продължат да бъдат националните армии. В тази връзка генералът от запаса припомни как вървят реформата и превъоръжаването на Българската армия и какво е направено в тази насока от ресорната парламентарна комисия. Константин Попов отбеляза и активното участие на нашата страна в Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (ПЕСКО) на Европейския съюз.

По темата за отношенията между Евросъюза и НАТО генералът от запаса изрази мнение, че в Европа не можем да си позволим да развиваме отделни военни способности, които да дублират тези на Алианса. Европейската отбрана не може да се изгражда като алтернатива на НАТО дори и заради факта, че повечето членове на двете организации са едни и същи държави, каза Попов. Той се обяви за интегриране на Западните Балкани в общата европейска отбрана и подчерта нуждата от трансатлантическото военно сътрудничество, в което партньор на ЕС много скоро ще бъдат не само САЩ, но и Великобритания, която е в процес на напускане на Евросъюза.
Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че трябва да се намери адекватен способ за трансформиране на огромната икономическа мощ на Европейския съюз в геополитическа и военна тежест на международен терен. В работата на форума взе участие и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на НАТО, Европейския съюз, БАН и водещи европейски научни институции.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка