Ще вдигнат ли базата за определяне на военните заплати?

Pan.bg 22 окт 2019 | 14:22 views (740) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

„Какви усилия полага Министерството на отбраната за постигане на адекватно равнище на заплащане на хората в отбраната. Планира ли се промяна на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и какви конкретни мерки се предвиждат за 2020 г.“ Отговор на този въпрос от министъра на отбраната Красимир Каракачанов очаква председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. А независимият народен представител проф. дин Станислав Станилов не е съгласен с механизма за определяне на заплатите на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски”.


По всичко личи, че прокламираното 10-процентно увеличение на заплатите в армията няма да свърши до край работа за мотивиране на военнослужещите. От Щаба на отбраната прогнозират, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Най-вероятно това е основанието народният представител от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов да поиска писмен отговор от министъра на отбраната Красимир Каракачанов по този въпрос.

В дните, когато се очаква правителството да приеме проекта на държавния бюджет за 2020 г. председателят на Комисията по отбрана пита „Какви усилия полага Министерството на отбраната за постигане на адекватно равнище на заплащане на хората в отбраната. Планира ли се промяна на базата за определяне на основното месечно възнаграждение на военнослужещите и какви конкрети мерки се предвиждат за 2020 г.“

Такова предложение имаше миналата година по това време. Парламентарната група „БСП за България” поиска между двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 г. базата за изчисляване на военните заплати да се вдигне на 510 лв., която от години стои на 380 лв. Впрочем, това е една от най-коментираните и най - ефективните възможности за повишаване социалния статус на военнослужещите и решаване на проблема от недостиг на личен състав. Управляващите, обаче се задоволиха с ръст на заплатите, който не дава очаквания резултат, макар че и от военното ръководство не криеха желанието си за изравняване на базата с минималната работна заплата за страната. Получава са така, че държавата дава милиарди за техника, но не и за хората в отбраната. Предстои да видим дали в новия бюджет ще настъпи сериозна промяна в политиката им по възнагражденията на военнослужещите.

Разочарование от механизма за определяна
на възнагражденията на военнослужещите преподаватели във Военна академия „Георги С. Раковски” изразява в свой въпрос към министър Каракачанов независимият народен представител проф. дин Станислав Станилов. Според него, така се отблъскават от академична кариера най-талантливите и амбициозни офицери. Оказва се също, посочва той, че добавката за притежаване на „образователна и научна степен” от военнослужещи е в размер на 42 лв., което не стимулира българските офицери на повишават квалификацията си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка