Турция ще увеличи разходите за отбрана през 2020 г. с 5 милиарда долара

Pan.bg 18 окт 2019 | 07:37 views (359) commentaries(0)
img focus-news.net


Анкара. Проектобюджетът на Турция за 2020 г. предвижда увеличение на разходите за отбрана и сигурност с 5 милиарда долара. Данните бяха обявени от телевизионния канал Haber Turk във връзка с представянето на съответния законопроект от ръководителя на стратегическото и бюджетното управление на администрацията на президента Реждеп Тайип Ердоган - Наджи Агбал, предава TACC.
През 2020 г. се предлага да се отпуснат 141 млрд. турски лири (23,9 млрд. долара) за финансиране на всички структури, свързани с отбраната и сигурността. В бюджета на правителството за 2019 г. бяха предвидени 18,8 милиарда долара за правоприлагащите органи. Чрез корекции властите трябваше да рефинансират силите за сигурност с още 3-4% от първоначалната сума.
В същото време Агбал даде да се разбере, че увеличението на разходите за отбрана е свързано по-специално с военната операция на Турция в Сирия. „Изцяло сме осигурили източници за финансиране на структурите за отбрана и сигурност, като вземем предвид продължаващата операция. Ако е необходимо, ще можем да отделим допълнителни средства", увери той.
Вече втора година стратегическото и бюджетното управление на президентската администрация разработва основния финансов документ на страната. Такива правомощия са му предоставени съгласно приетите през 2017 г. изменения в Конституцията.
Освен това Агбал заяви, че общите бюджетни разходи за следващата година се очаква да бъдат 186 млрд. долара. Бюджетният дефицит се очаква да бъде 23,4 млрд. долара. Анкара ще изразходва 16% от бюджета за образование (29,8 млрд. долара за 2020 г. спрямо 19 млрд. долара през 2019 г.) и 31 млрд. долара за здравеопазване (8,2 млрд. долара за 2019 г.).


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка