Танковете "Майбах" могат да намерят място в Музея на бойната слава

Pan.bg 22 юни 2011 | 17:26 views (2978) commentaries(0)
img Община Ямбол вече е собственик на част от терена, където ще се изгради Музей на бойната слава, съобщиха от пресцентъра на общината. От днес община Ямбол е собственик на първата част от района на бившите „Пионерски казарми” – теренът, определен за изграждане на Музей на бойната слава. Това стана факт с днешното решение на Министерски съвет, с което правителството отне от Министерство на отбраната имот от почти 9 декара, заедно с построените в него пет сгради и ги предостави безвъзмездно на общината.
Това решение увенча усилията, положени от кмета на Ямбол Георги Славов и на Инициативния комитет за изграждане на Музей на бойната слава в нашия град. Обособяването на подобна постоянна експозиция ще даде възможност за автентично пресъздаване на историята и за представяне на ценни експонати от Първата и Втората световни войни. Идеята за създаването на музея бе представена в началото на 2010 година. Тя получи пълна подкрепа на местната общност като над 3000 души се подписаха в подкрепа за създаването на музея. По-късно общинският съвет гласува той да бъде създаден като общински музей.
В началото на този месец със заповед на кмета Георги Славов бе сформирана работна група, чийто състав освен от общината влизат представители на Регионалния исторически музей, териториалното звено на Държавен архив, членове на инициативния комитет за създаване на музея, патриотични организации. Член на групата е и ст.н.с. доктор Димитър Минчев от военната академия „Г. С. Раковски” в столицата. Задачата пред всички тях е да бъдат изготвени насоки за структурата на самия музей, както и да се подготви началото на бъдещата събирателна дейност на експонати за музея. В последния месец тече ремонт на немските танкове и друга бойна техника, за да бъдат възстановени в автентичния им вид.
Първоначалната концепция предвижда възстановяване на съществуващите сгради с прилежащите помещения, обзавеждане и функционалност, характерни за периода на двете световни войни. Ще бъдат оформени експозиции от предмети с военноисторическа стойност, представящи бойната слава на Ямбол, както и атрактивна експозиция на открито с бойна техника и оръжейни системи, използвани от българската армия през годините. Специален акцент ще бъдат бронирани машини и преди всичко уникални модели на немската бронетанкова техника, също и макет – възстановка на легендарния цепелин Л 59, базиран през Първата световна война в Ямбол.
Неизменна част от музея ще бъде и уникалната военна медицинска сбирка, без аналог в цялата страна, която до момента е съхранявана в сградата на ДКЦ-1 и поради липса на подходящо място е показвана само при специални случаи.
С решението на Министерски съвет се дава зелена светлина за една много сериозна идея - изграждане на Музей на бойната слава в Ямбол. Като регион градът винаги е бил един от най-големите гарнизони – още от Средновековието и до настоящия момент продължава да е такъв. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” кметът на Община Ямбол – Георги Славов, по повод решението на Министерски съвет за създаването на Музей на бойната слава в града.

„Благодарности към ръководството на Министерство на отбраната, на министъра и зам.-министъра, към Министерски съвет и лично на министър-председателя. Ние имаме много сериозни традиции и история. Заслужава си идеята тази частица от историята, която касае армията, да си остане тук при нас”, каза Славов.
В музея ще бъдат експонирани популярните танкове „Майбах”, както и възстановка на легендарния Цепелин Л 59, базиран през Първата световна война в Ямбол.
„Има много неща, които сме начертали в стратегията за развитието на този музей. Основните трудности са свързани с това, че трудно се спечелва доверието на хората за една толкова грандиозна идея, както и доверието на институциите. Идеята е музеят да се разгърне по всички модерни изисквания на музейното дело”, обясни Славов.
Миналата година само в рамките на няколко дни в Ямбол са събрани над 3000 подписа в подкрепа на музея.
„Това беше поводът Общинският съвет да гласува. Друг проблем е, че една голяма част от общинските съветници няма да помогнат да се случи това, тъй като идват избори и сигурно ще се опитват да спъват идеята. Радва ме, че и запасните военни и действащите военни и гражданите на Ямбол подкрепят идеята”, посочи Славов. По думите му - трудностите тепърва предстоят.
„Трябват ни пари, експозиции, контакти в България и извън България. Една част от тях вече сме започнали да осъществяваме. Трябват ентусиазирани поддръжници на идеята, които да отдадат сили и енергия това да се случи. Тази първа стъпка дава възможност”, допълни кметът.
„Танковете в момента се ремонтират в Сливен, теренът го имаме, имаме други музейни сбирки, за няколко дни или седмици ще регистрираме музея като юридическо лице и след това започваме сериозната дейност. Има ентусиазираните хора от инициативния комитет, които на са малко и са сериозни – бивши военни и общественици. Надяваме се да спечелим и много други на наша страна”, каза Георги Славов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка