Осемстотин воини във вихрена атака на „Корен“

Pan.bg 14 окт 2019 | 14:05 views (782) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Цончо Драгански

От 8 до 10 октомври на учебния полигон „Корен” се състоя тактическото учение с бойна стрелба „Мирен страж 2019” на 3-и механизиран батальон с командир подполковник Пейчо Генов от състава на 61-ва Стрямска бригада.

В него участваха също батарея с командир капитан Димитър Неделчев от самоходния артилерийски дивизион, ремонтна рота от батальона за логистично осигуряване с командир подполковник Димитър Иванов и роти от батальона за защита на силите. Осъществено бе взаимодействие и с формирования от ВВС.

Целта на учението бе повишаване на способностите на механизирания батальон за водене на настъпателни бойни действия и синхронизиране, и интегриране на усилията с формированията за непосредствена артилерийска поддръжка, както и с формированията за логистична поддръжка. Ръководител на батальонното учение бе командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков. Офицер с първостепенна отговорност за провеждане на учението бе подполковник Николай Радев – заместник-началник щаб по огневата поддръжка на бригадата.

Основните задачи на „Мирен страж 2019” бяха да се повишат уменията на командирите при организиране на бойните действия и взаимодействието на местността, да се тренира механизираният батальон за провеждане на настъпателни операции и да се интегрират и синхронизират усилията на собствените формирования за огнева поддръжка. Освен това, тествано бе взаимодействието между сухопътните формирования и формированията на ВВС за непосредствена авиационна поддръжка и за осигуряване на авиомедицинска евакуация.
По време на учението реално бяха отработени въпроси по заемане и оборудване на район за възстановяване. Последва настъпателна операция на механизирания батальон, съпроводена с бойни стрелби, в които участва самоходна артилерийска батарея и формирования на ВВС. В последния ден на учението бе организирана и водена отбрана и проведена операция по прочистване на тиловата зона на батальона. През цялото време бяхаразигравани различни събития и инциденти, на които адекватно реагираха командирите и подчинените им военнослужещи.

image

Преди началото на „Мирен страж 2019”, на полигон „Корен” се състояха ротни тактически учения под ръководството на подполковник Пейчо Генов, тактическо учение с батарея под ръководството на командира на самоходния артилерийски дивизион подполковник Галин Георгиев , тактико-специални учения с инженерната рота за бойна поддръжка и инженерната рота за хоризонтални конструкции под ръководството на командира на батальона за защита на силите подполковник Георги Димитров, тактико-специално учение с ремонтна рота
под ръководството на командира на батальона за логистично осигуряване подполковник Димитър Иванов и комплексно занятие с разузнавателно формирование под ръководството на командира на батальон ISTAR подполковник Росен Канатлиев. Учебните въпроси на всички тези учения и занятия бяха свързани с „Мирен страж 2019”.
Основната цел бе да се интегрира и подобри взаимодействието между всички поддържащи и осигуряващи формирования към действията на механизирания батальон. Общо в полевото обучение участваха около 800 военнослужещи от 61-ва бригада с над 150 единици въоръжение и бойна техника.
Ползата от проведените занятия е, че в реални условия наистина се тестват способностите за подобряване на полевата натренираност
на личния състав. Дава се възможност за участие на повече формирования едновременно, тъй като полигоните, които използваме в пунктовете за постоянна дислокация, са с по-ограничени възможности.

image

На тях не може в такава степен да се отработи взаимодействието между различните родове войски и между видовете въоръжени сили, както бе с ВВС, коментира подполковник Николай Радев – офицер с първостепенна отговорност за провеждане на учението. В 61-ва бригада той е заместник-началник щаб по огневата поддръжка. Бил е командир на взвод, батарея и дивизион. Отбеляза, че отговорността на ръководителя и на командира е една и съща, свързана е с обучението на личния състав, с опазването на здравето и живота на хората, безаварийното използване на техниката и въоръжението, и недопускането на инциденти.

image

„Мирен страж 2019” приключи, но полевата ни подготовка завършва на 14 и 15 октомври. За армията, ученията започват от момента, когато първият военнослужещ и първата машина излезе от парковата територия, и завършват, когато техниката и хората бъдат прибрани в пунктовете за постоянна дислокация, което е доста по-голям период от самото учение, заяви командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков. Той определи „Мирен страж 2019”, като венецът на колективната подготовка на 3-и механизиран батальон, но подчерта, че „Корен” е едно място и един полигон от поредицата, които бригадата използва.
Ученията на „Корен” ни дават възможност да сглобим по-големите формирования от рота и нагоре, да си тренираме щаба на бригадата, командването на бригадата, командванията и щабовете на батальоните в управленията на формированията и управлението на огъня.
Това е основното, което ни дава „Корен”, той ни дава просто по-големи възможности. Но формированията от бригадата ходят и на полигон „Ново село”, на полигони в други страни, както беше в Румъния, Германия, Украйна, Сърбия…
Така че, заключи ръководителят на батальонното учение бригаден генерал Деян Дешков, „Корен” е един полигон, който ни дава страхотни възможности, но не е единствият, около който се върти подготовката на бригадата.

image

Заместник-командирът на батальона за защита на силите майор Пламен Стефанов:

Изпълнихме инженерни задачи

„Проведохме две учения на роти от батальона за защита на силите – инженерната рота за хоризонтални конструкции с командир капитан Георги Ковачев и инженерната рота за бойна поддръжка с командир капитан Добрин Манов. Те бяха на настъпателна тематика.
Ротите изпълниха инженерни задачи по поддържане на колонни пътища и осигуряване на настъплението на механизирана бригада. В батальонното учение участвахме като осигуряващи и имахме команда за имитиране на действията на противника.”

image

Командирът на 3-и механизиран батальон подполковник Пейчо Генов:

Обогатяваме своя опит

„Преди тактическото учение с бойна стрелба на батальона бях ръководите на ученията на ротите с командири старши лейтенантите Кристиян Генов и Любомир Попов. Учебните въпроси бяха на настъпателна тематика.
Ротите се поддържаха от самоходна минохвъргачна батарея с командир капитан Васил Кисьов, от разузнавателен взвод с командир старши лейтенант Данаил Васев, от смесен противотанков взвод с командир старши сержант Александър Кълвачев и зенитно-ракетен артилерийски взвод с командир лейтенант Константин Златев.
Идваме всяка година на полигон „Корен” и сме провеждали ротни тактически учения. Личният състав е натрениран, но с всяко полево обучение обогатяваме своя опит.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка