DSEI 2019 - Александър Пенле - Nexter иска да е стратегически партньор на българската армия

Pan.bg 09 окт 2019 | 14:44 views (1210) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"Въпрос към Александър Пенле, Nexter group
-Г-н Пенле, ще успее ли Nexter да отговори на Техническите изисквания за новата военна машина, посочени в Искането за предложение (RfP) на българското МО?
-Интересното е, че програмата за модернизация на българската армия, която официално стартира с пускането на RfP в началото на август, е много повече от придобиването на бойни машини на пехотата. Последното естествено привлича по-голямата част от вниманието, но това, което се иска, е наистина предоставянето до ключ на способност за боеспособност на пехотата, включваща не само бойни машини, но също така и машини за поддръжка и бойни машини за поддръжка, цялостна КИС (комуникационна и информационна система), както и свързаните с тях обучение и поддържане през целия жизнен цикъл. Това изисква не само способността за доставка на бойни машини, но и цялата среда, позволяваща на тези бойни машини да бъдат ефективно използвани. Nexter вече има доста богат опит в предоставянето на такива всеобхватни възможности и ние имаме в портфолиото си всички решения, необходими за тази цел. По тази причина сме силно уверени в способността си да отговорим на изискването на българското МО в партньорство с българската индустрия.

-За България и МО е изключително важно ремонтът и модернизацията да бъдат извършени на място, тъй като това ще спести много пари. Бихте ли потвърдили че, ако България избере Nexter, вашата компания ще предостави такива възможности на страната?
-Наличието на възможност за местно подпомагане на бойната способност на пехотата на България, което означава, че не само бойните машини, но както споменах по-горе и КИС, са ясно заявени, законни и добре разбрани изисквания. Nexter естествено ще се съобрази с тях. Подобен трансфер на технологии за местното сглобяване, интеграция и поддръжка през целия жизнен цикъл на нашите системи всъщност е нещо, което предлагаме стандартно, като например наскоро подписания договор с Чехия за доставка на машини TITUS 6x6. Този договор е отличен пример за успешно сътрудничество между Nexter и местната индустрия, в случая Tatra, която произвежда шасито на TITUS.

-Публично е известно, че в RfP има изискване за 20% българско участие. Няма да ви питам за имена на компании, но вече идентифицирахте ли компании в България, които биха могли да участват в производството или във вашата верига за доставки?
-През
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
последните години контактуваме с българската отбранителна индустрия, за да определим най-подходящите партньори за нас и набелязахме тези, което смятаме за силни партньорства. Те ще бъдат разкрити допълнително, след като офертата ни е приета. Важно е да се подчертае, че този проект ще даде възможност на нашите български партньори, подизпълнители и доставчици да се интегрират трайно в нашата верига за доставки, не само за българския пазар, но и в световен мащаб.

-Какви ще бъдат основните предимства на предложението на Nexter?
-Nexter е преди всичко системен интегратор, с много широко портфолио, вариращо от бронирани машини, до оръжейни системи, КИС и боеприпаси, повечето от които са доказани в бой от френската армия през последните 10 години. По този начин Nexter има способността да подпомага програмата за модернизация на българските сухопътни войски по много обширен начин и да прехвърля на местната индустрия средствата за осигуряване в България на надеждни решения за доставка в широк спектър от области. Целта на Nexter е да стане стратегически партньор както за българските сухопътни войски, така и за българската отбранителна промишленост. Nexter е стратегически доставчик на френската армия и наскоро пое тази роля и за белгийския сухопътен компонент чрез програмата CaMo, която ще бъде изпълнена през следващите 10 години. Не на последно място, Nexter е известен с това, че е много етичен индустриален играч, с много строг кодекс на поведение в международен план и примери за това, че не подвежда своите индустриални партньори. Отчасти това се дължи на факта, че Nexter бе държавна компания през по-голямата част от миналото си и все още френската държава е един от основните ни акционери. Като част от KNDS и с промишлени съоръжения в 3 европейски държави, Nexter е „истински европейски“ индустриален партньор.

-Какви нови продукти представи Nexter на DSEI 2019?
-Щандът на Nexter в DSEI показва някои от широката гама от продукти, за която споменах по-рано. Имаме нови разработки в робототехниката, в управляваните артилерийски боеприпаси (Katana), в оръжейните системи за противовъздушна отбрана (купола RapidFire), която е съвместна разработка с Thales, базирана на най-новата оръдейна система 40CT (която демонстрирахме през 2018 г. в Казанлък).
Всички тези решения ще бъдат от значение за в бъдеще за България по отношение на следващите фази на програмата за модернизация на българските въоръжени сили. Подобна модернизация не се отнася само за бронирани машини и се надяваме да бъдем ангажирани като партньор в дългосрочен план както за МО, така и за българската индустрия.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


DSEI 2019 - Александър Пенле - Nexter иска да е стратегически партньор на българската армия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка