Съветът на командирите отново се събра в Карлово

Pan.bg 09 окт 2019 | 11:56 views (392) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Майор от запаса Стефан Груев

Продължава изграждането на „Алея на войнската слава на Карлово”, непосредствено до района на 61 Стрямска механизирана бригада. Седем са новопоставените плочи. Пет от тях са финансирани от Община Карлово, а две са изградени изцяло със средства на дружества от състава на Общинската организация на СОСЗР – Карлово, а именно дружество „Генерал Стоян Стоянов” и „Кап. Дойчин Бояджиев”.

От доста години запасното войнство от града на Апостола Васил Левски – Карлово, полагаме усилия и успешно, според нас, успяваме да възродим и съхраним някои позабравени във времето традиции от живота на нашите предшественици – запасните офицери и запасните подофицери, след войните за национално освобождение и обединение на България. Шествията на съюзните знамена на запасното войнство при важни и значими събития и годишнини, празника на Карловския гарнизон, откриване на възпоменателни плочи на герои и личности от богата ни и славна войнска история и други, станаха наша емблема и запазена марка.

Заедно с това, в днешно време ние се опитваме и да създаваме нови традиции, които да допринасят за сплотяването и укрепването на взаимното общуване на нашите запасни членове, както и на всички, свързани с близкото минало на войската от гарнизона, така и действащата армия в момента. Такива са традиционните срещи на служилите в отделните поделения от гарнизона, поставянето на паметни плочи за тези поделения във войсковите райони, където те са били дислоцирани и др.

Ярко проявление на тази тенденция са организираните през годините срещи на Съвета на Командирите от гарнизон Карлово. В този Съвет на Командирите влизат всички командири на военни формирования в гарнизона през годините и до настоящия момент, като срещите са инициирани от ръководството на Общинската организация на СОСЗР – Карлово в тясно взаимодействие с действащия към момента Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и Началника на в.ф.22680-Карлово – базата за съхранение на военно-техническо имущество.

Историята на Съвета на Командирите е доста богата и интересна, и заслужава да бъде описана и анализирана по-подробно, защото от нея биха могли да се извлекат както информация за минали събития и личности от Карловския гарнизон, така и изводи и поуки за настоящите и бъдещите командири на войсковите формирования в региона.

На 21 септември 2019 г. бе проведена поредната среща на Съвета на
командирите.
Както и при организиране на предишните „издания” на срещата, и този път тя бе организирана и проведена в тясно взаимодействие и сътрудничество на ръководството на запасното войнство в Карлово и командването на гарнизона в лицето на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков и началника на в.ф.22680 подполковник Димитър Мерудийски. На проведената предварителна среща за уточняване сценария на мероприятието, активна роля в която имаше бригаден генерал Дешков, изцяло възприехме предложението му да съчетаем провеждането на Съвета на Командирите с откриване на втория етап от Алеята на войнската слава в Карлово, както и с отбелязване приноса на действащи и запасни военнослужещи към международните операции на Българската армия и годишнината от атентата в база „Индия” – Ирак.

В ранната слънчева септемврийска събота, пред портала на Карловската бригада се събраха немалка част от членовете на Съвета на Командирите – настоящи и бивши командири и началници на военните формирования от гарнизона.

Тук бяха: кметът на Община Карлово и кандидат за нов мандат капитан о.з. д-р Емил Кабаиванов, неговият заместник Антон Минев, секретарят на Община Карлово подп.о.з.Стефан Стефанов – и тримата са организирани членове от състава на Общинската организация на СОСЗР – Карлово; бригаден генерал Деян Дешков; подполковник Димитър Мерудийски; бивши командири на военните формирования от гарнизона - генерал-майор о.з. Йордан Йорданов, генерал-лейтенант о.з. Галимир Пехливанов, бригаден генерал о.з. Тодор Вангелов, бригаден генерал о.з. Димитър Шивиков и генерал-майор Груди Ангелов – понастоящем началник на Военна академия „Г.С.Раковски” – София, полковник о.з. Веско Димитров; ръководството на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Васил Левски” – председателя полковник о.з. Антон Мерудийски – той и като бивш началник на 235-та база за съхранение на военно-техническо имущество - Карлово и заместник председателя полковник о.з. Ненко Чернооков – той и като командир на 2-ри строителен полк - Сопот; главния експерт на Военен клуб – Карлово подполковник о.з. Веселин Ангелов – той и като бивш командир на батальон за психологически операции –Марино поле и др.

Присъстващите разгледаха Музея „Стремци” в района на в.ф.34750, разказващ за историята на предшествениците на войните от днешната 61-ва Механизирана бригада - а това са 28-ми пехотен Стремски полк; 21-ви пехотен Средногорски полк и 11-та танкова бригада. След това, с военен ритуал на почетен караул и военния духов оркестър, бяха положени венци и цветя пред Паметника на загиналите за България в района на бригадата. Военният историк полковник о.з.доц.д-р Петър Ненков акцентира в словото си на битките и победите на Стремци и Средногорци във войните за освобождение и обединение на Майка България.

Тържественият ден продължи с откриване на втория етап от изгражданата „Алея на войнската слава на Карлово”, непосредствено до района на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово. Седем са новопоставените плочи в Алеята на славата – пет от тях са финансирани от Община Карлово, и две са изградени изцяло със средства на дружества от състава на Общинската организация на СОСЗР – Карлово, а именно дружество „Генерал Стоян Стоянов” и „Кап.Дойчин Бояджиев”. Освен плочите на патроните на двете дружества на СОСЗР – Карлово – генерал Стоян Стоянов и капитан Дойчин Бояджиев, в Алеята бяха поставени и плочите на знакови имена за войнската история на Карлово и България - генерал-майор Гурко Мархолев, полковник Иван Бочев, генерал-лейтенант Иван Бангеев, майор Антон Балтов и полковник Петър Димков. Полковник о.з. доц.д-р Петър Ненков произнесе слово в памет на славното минало на българските войни и храбрите им подвизи, като отчете и приноса на командирите на военните формирования от Карловския гарнизон за съхраняването на националните идеали и предаването им на младите поколения. Да съхраняваме паметта за нашите деди и прадеди, отдали живота си във войните за свободна и независима България; да предаваме на децата и внуците си патриотизма и да им разказваме за героизма на воините от Стрямската долина, да бъдем обединени и да работим за бъдещето на Родината – това пожела в приветствието си д-р Емил Кабаиванов.

След това, за участие в международни операции на Българската армия и по повод годишнина от атентата в база „Индия” – Ирак, бяха наградени военнослужещи от действащата войска и военнослужещи от запаса. С гордост и вяра в силата на българската храброст, наградите връчиха бивши командири на 61 Стрямска механизирана бригада – генерал-майор Йордан Йорданов, генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, бригаден генерал Тодор Вангелов, бригаден генерал Димитър Шивиков и генерал-майор Груди Ангелов.

По-късно, в неформалната обстановка на срещата, участниците споделяха и съпреживяваха времето, когато честно, добросъвестно и всеотдайно изпълняваха задълженията си на Командири и Началници и служеха на род и Родина. Беше прочете и връчен Поздравителен адрес до участниците в срещата от името на генерал-майор Груди Ангелов. В последствие, през месец октомври, на него бе връчен Благодарствен адрес по повод на срещата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка