Подписахме споразумение за "Пантерите" - идват до края на годината!

Pan.bg 21 юни 2011 | 18:15 views (4505) commentaries(2)
img Министърът на отбраната Аню Ангелов и Оливие Мишелон - вицепрезидент на „Юрокоптер” подписаха в Бурже споразумение, с което България се отказва от доставката на три хеликоптера „Пантер” за българските Военноморски сили. Въпросът беше обсъден и с френския министър на отбраната Жерар Лонге.
Българската страна и представителите на „Юрокоптер” се споразумяха за намаляване на броя на хеликоптерите за Военноморските сили „Пантер” по договора от 6 на 3. Постигнато е съгласие дължимите средства за трите хеликоптера „Пантер”, които ще получи българската страна, да бъдат прихванати от авансово преведените от финансиращата банка „Сосиете Женерал” средства за отказаните три хеликоптера. В рамките на тези средства ще бъдат осигурени още резервни части и оборудване.
Двете страни се споразумяха неустойките за забавените плащания по договора да бъдат прихванати от преведените до момента авансово средства за хеликоптерите „Пантер”. По отношение на висящите спорни въпроси двете страни изразиха воля за продължаване на преговорите в духа на разбирателство.
image
Хеликоптерите „Пантер” представляват многоцелеви лек военноморски вертолет. Способни са да изпълняват задачи денем и нощем при всякакви метеорологични условия. Могат да изпълняват следните задачи: контрол и наблюдение на морските пространства, търсене и спасяване, медицинска евакуация, доставки и вземане на товари на и от кораб, патрулиране в морето далеч от брега, антитерористични дейности, борба с пиратството, нелегалния трафик и други незаконни действия на море, стоварване на специални сили за превземане на кораб и освобождаване на заложници, наблюдение на околната среда, хуманитарни операции.
Понастоящем България не притежава подобно средство, което да изпълнява всички или поне част от изброените дейности, приложими в случаи на кризи и бедствия. Хеликоптерите ще изпълняват освен дейности в рамките на Военноморските сили, но и задачи в интерес на други министерства и ведомства.

Хеликоптерите, в зависимост от снаряжението и товара, имат до три часа полетно време без зареждане. Оборудвани са с най-съвременна навигационна техника, въоръжение и технически средства. Въоръжени са с 20 мм оръдие, могат да носят торпеда, имат електрическа лебедка, система за външно окачване на товари, система за инфрачервено наблюдение и др. Могат да бъдат оборудвани със седалки или с носилки в зависимост от изпълняваните задачи. Хеликоптерите ще бъдат разположени в авиобаза „Чайка” край Варна. Очаква се те да пристигнат в България през септември, октомври и ноември 2011 година след обучение на българските екипажи.
На Международното авиационно изложение в Бурже е представен един от хеликоптерите "Пантер", който ще бъде предназначен за българските ВМС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Див селянин 21 юни 2011, 19:05
   
  0
   
  0

  Време беше !!! Тези хеликоптери наистина са бойни средство , а не като Куфарите.Жалко че само 3 ще имаме ,ама дано ВВС да доживеят по-добри дни !Надявам се че тази сделка е едно ново начало.

 2. #2
  Тодор 22 юни 2011, 16:58
   
  0
   
  0

  Празни надежди имаш човече :(

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка