Ген.Симеонов: Услужливи българи с US дипломи подават изкривена информация за “Уикилийкс”

Pan.bg 21 юни 2011 | 15:45 views (3153) commentaries(2)
img в."24 часа"

Ген. СИМЕОН СИМЕОНОВ е роден през 1955 г. в Пловдив. Завършил е Висшето военновъздушно училище " Г. Бенковски" в Долна Митрополия и военна академия в Хамбург, Германия. Кариерата му на военен пилот започва през 1979 г. в Чешнегирово. Бил е командир на авиополк, на авиобаза, на корпус "Тактическа авиация". През 2004 г. е назначен за началник на щаба на НАТО в Бидгошч, Полша. През 2005 г. става командващ ВВС. На 3 юли 2009 г. получава звание генерал и е наначен за началник на отбраната. Владее английски, немски и руски.

- Г-н генерал, току-що се върнахте от натовски форум в Белград, където само преди 10 г. падаха ракети на алианса. Какво решавахте в Сърбия?

- В Белград се проведе конференция под егидата на съюзното командване по трансформацията на НАТО. На нея обсъдихме стратегическото военно партньорство през 2011 г. Във форума се включиха страните членки на НАТО и държави, участващи в програмата “Партньорство за мир”.

- Какви са последните новини от операцията “Обединен защитник” срещу Кадафи? Ще има ли ново патрулиране за фрегатата “Дръзки”?

- Не, “Дръзки” приключи успешно първите 90 дни от операцията с патрулирането си в Средиземно море. За вторите 90 дни пращаме петима офицери в натовските щабове, които планират военноморските и военновъздушните операции срещу Либия. В крайна сметка участието ни се определя от възможностите на военния бюджет.

- В последно време вие рядко се появявате в медиите и на публични места. Какви са отношенията ви с Аню Ангелов? Питам ви, защото в годините на прехода ваши предшественици понякога влизаха в остри спорове с министрите на отбраната?

- Директно ви отговарям - много добри. Все пак моята задача е не да ставам медийна звезда, а да работя за подготовката на войските. Предпочитам да съдят за работата не по интервютата, а по действителните резултати. Защото хората не гледат приказките, а това, което действително се прави. Освен това реалностите са други - работим в условията на интегрирано министерство. Няма го предишният относително независим Генерален щаб, но сега имаме шанса да работим като един екип и да решаваме отговорни задачи и възникнали проблеми.

Аз по принцип съм диалогичен човек и не мога да не оценявам сложността на ситуацията, в която се намираме - парите не стигат и всеки разход трябва да се прави изключително разумно. Само тези, които участвахме в подготовката на “Дръзки” например, знаем колко проблеми трябваше да решим в движение.

- Бивши военни твърдят, че се принизява ролята на военната експертиза. Няма ли моменти, в които най-висшият военен трябва да удари по масата и да защити хората в униформа от поредната вълна на съкращения например?


- Това е много дискусионен въпрос и едва ли ще бъде решен с удар по масата. Тук важна роля играе бюджетът на министерството. От него зависи всичко.

Наскоро при среща с ветерани попитах дали навремето са се интересували имало ли е пари за гориво, резервни части и т.н. Не, казаха те, нашата работа бе да летим, тилът бе длъжен да осигури всичко.

Сега нещата са по-различни.

Нима аз не искам пилотите ни да летят повече, моряците да излизат по-често в морето, а сухопътните войски - да имат по-модерни машини и повече учения на полигоните? Искам, разбира се, но съм длъжен всичко да съобразя с възможностите на бюджета, с това, което държавата може да отпусне в условия на криза за подготовката на армията.

- Как ще коментирате изявленията в пресата, че похарчените пари във ВВС не са довели до създаване на нови способности? Или пък намеците за корупция в договорите за доставка на хеликоптерите “Кугар”, транспортните самолети “Спартан” и дори учебно-бойните “Пилатус”?


- Ще отговоря с риторичен въпрос - кой подписва договорите за тези милиони - ние, военните или цивилните началници? Нима хората не знаят, че в подготовката на всеки договор за доставка професионалните военни участват в комисии, след това си казват думата юристите, но накрая решава политическото ръководство на министерството. По втората част на въпроса - договорите за самолетите “Пилатус”, хеликоптерите “Кугар” и транспортните самолети “Спартан” са осъществени не по мое време като командващ ВВС, а по времето на моя предшественик.

- Четохте ли последните информации на “Уикилийкс”, в които се подлагат на съмнение вашите отношения с американците? Как се разбирате с тях, г-н генерал?

- Абсолютно коректни са отношенията ми с колегите от САЩ. Проблемът обаче не е в американците, а в услужливи нашенци, които подават изкривена по субективни причини информация. Единственото предимство на някои от тях е, че са завършили военни академии в САЩ.

- Вие също сте завършил западна академия?

- Да, но в Хамбург. Тъй като в периода, за който става дума в “Уикилийкс”, бях командващ ВВС, ще кажа, че съм имал и имам прекрасни отношения с колегите от щатските ВВС. Един пример - ако през 2005 г. - първата година след назначаването ми, се проведе първото двустранно учение между българските и американските ВВС, то през следващите ученията нараснаха на 5. Убеден съм, че те са страшно полезни за нашите авиатори. Нещо повече - през 2006 г. бях поканен на официално посещение в САЩ. И там моят колега ген. Майкъл Моузли на официална церемония ми връчи отличието “Орден на Почетния легион”, клас командващи. В грамотата е посочен мотивът: “За изключително достойно поведение и отлично изпълнение на служебните си задължения в периода май 2005 г. - септември 2006 г.” И още нещо пише: “През периода на заемане на тази длъжност генерал Симеонов се доказа като уверен и непоколебим партньор на САЩ”.
image

Кратко и ясно. В грамотата има още много суперлативи, но нека те си останат за мен. Документът е подписан от тогавашния военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд.

- Вярно ли е, че с вашия подпис са похарчени 10 млн. лв. за прословутата машина за хангари?

- Точно обратното. Аз бях единственият човек, който бе против този изключително неоправдан разход. Това го казах и пред съда.

- Каква е истината за авиобаза Безмер, г-н генерал? Според вашия предшественик ген. Стойков тя трябваше да бъде закрита?

- Трябваше, но здравият разум победи. Отговорни фактори все пак се вслушаха в аргументите на ръководството на ВВС, че българоамериканското съоръжение на близкия полигон Ново село ще има нужда от летище. Решаваща роля изиграха и ексминистър Близнаков, и ямболската общественост.

- Напоследък от изявления на министър Ангелов става ясно, че съществува реална възможност да не бъдат намерени пари за нови изтребители. Докога можем да разчитаме на руските МиГ-29?

- На МиГ-29 можем да разчитаме до 2029 г., но, разбира се, ако са гарантирани необходимите средства за тяхното поддържане. Тези самолети осигуряват дежурствата по т.нар. AIR POLICING - важен ангажимент към НАТО.

- МиГ-29 обаче не разполагат със система “свой-чужд”, това ли е пречката пред евентуално хипотетично участие на наши мигове във въздушните удари над Либия например?

- Конкретно за Либия има и друга пречка - нашите МиГ-29 нямат възможност за дозареждане във въздуха.

- Как бихте отговорили на реплики, че нови изтребители не са ни нужни и че НАТО трябва да пази небето ни? Че е грехота да заделяме стотици милиони за авиация, когато не достигат жизненоважни лекарства в болниците?

image

- Ще кажа, че това е популизъм. Първо, защото нито една държава, която е имала собствени ВВС, не се е отказала от нея.
Само ще припомня, че не някой друг, а именно български пилоти първи в света са използвали самолета като бойно средство през Балканската война. И второ - всеки лев, който отива за нуждите на армията, не се взема от средствата за лекарства, да речем.
Ние ползваме пари само и единствено от бюджета за отбрана.
Много ме боли например, когато чувам реплики, че пенсиите на военните били неоправдано високи. Първо, те не са кой знае колко високи. И второ, те са над средните, защото по време на цялата служба военните са внасяли много по-високи осигуровки.
Не е честно, след като цял живот си хитрувал да се осигуряваш само върху минималната заплата, след това да искаш висока пенсия.
Като е толкова лесна военната служба, защо не дойдат и да опитат? Не смеят, защото в армията няма “Не искам”. Идва заповед и утре заминаваш за Афганистан или Либия, това е положението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Leo 21 юни 2011, 23:29
   
  0
   
  0

  Браво, за казанато от генерала.. С изключение на хвалбата, за това как американците били впечатлени и благодарни на действията му, другото в разсъжденията му ми хареса. Като че ли това е първото интервю на висш военен и то действащ, в което се изразява категорична позиция по дадени въпроси. Стана ми лошо, когато прочетох името на предишния началник на Г.Щ - Стойков. Този мазен лилипут, този безродственик и некадърник. Този духовен селянин и мазник...А за мнението на америкнците - всики висш български деятел трябва да си има едно на ум. Тези хора са страшни подлеци и мръсници, и всичко официално казано от тези лукави типове, следва да се счита най-малкото за съмнително. Няма човек или държава зад която да е заствал американец и да не го насилвал анално. ЗАПОМНЕТЕ ТОВА...

 2. #2
  оня 22 юни 2011, 17:30
   
  0
   
  0

  ЧОВЕК->НАРОД->ИКОНОМИКА->ДЪРЖАВА->АРМИЯ->ЗАЩИТА НА ЧОВЕКА. такъв е редът на нещата... не щата.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка