Професионализъм – висок като върховете на планината

Pan.bg 20 сеп 2019 | 13:32 views (602) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Цончо Драгански

image
Златко Белев

В околностите на Смолян се провежда модулна подготовка с участието на формирования от Българската армия, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Словения

От началото на миналата седмица в района на 101-ви алпийски полк и околностите на гр. Смолян се провежда съвместна модулна подготовка на наши и чуждестранни формирования – „Родопи 2019”. Участват около 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за водене на „Планинска война” в гр. Полче (Словения).

След модулната подготовка от 18 до 20 септември е планирано полковото учение на алпийците от Смолян. То е на тема: „Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. На него ще се отработят задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия в планинско-гориста местност с акцент – отбрана на планински проходи и десантиране. Участие ще вземат също два зенитно-ракетни взвода от 61-ва Стрямска бригада, инженерно-сапьорен взвод от 91-ви батальон на 55-и инженерен полк и екипажи на 24-та авиобаза при извършването на десанти. В логистиката на учението са заети военнослужещи от 110-и логистичен полк, както и модул от 78-и батальон за осигуряване. В ротите от 101-ви алпийски полк ще се обучават курсанти от НВУ „Васил Левски”. Учението ще наблюдават представители на български формирования и чуждестранни гости.
Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Директор на учението е полковник Мирослав Костадинов – началник на сектор „Операции и подготовка на щабовете” в отдел „Операции” в Командването на Сухопътните войски.

https://armymedia.bg/wp-content/uploads/2019/09/IMG_0870-300x200.jpg

Съвместната подготовка бе открита в началото на седмицата на войсковото стрелбище в района на 101-ви алпийски полк и местността „Турлука”. Участниците бяха приветствани с „добре дошли” от полковник Мирослав Костадинов.
Идеята на учението е да навлезем малко по-бързо в сглобяването на полка. И няма нищо по-добро от едно полково тактическо учение, което се провежда под ръководството на Сухопътните войски. Така тези формирования, които вече са готови и сглобени, да ги видим в едни по-реални действия и още по-добре – в една международна среда, заяви командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.
Как протича модулната подготовка преди учението? От
9 до 14 септември се отработват въпроси по предислоциране на сили с въздушен транспорт (хеликоптери), огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали Роля 1 (ниво медицински пункт по стандартизацията на НАТО), придвижване и оцеляване в планински условия и разузнаване, тактически действия при патрулиране, скално катерене, рапел, тролей, парапети и движение по метална стълба на скала.
Направени са точни разчети при обучението на четири роти от 101-ви полк, към които са придадени чуждестранни взводове. В продължение на два дни трета рота с командир капитан Златко Белев заедно с придадения взвод от полската армия трябваше да отработват въпроси по придвижване и оцеляване в планински условия. През първия ден ротата извърши марш по 18-километров маршрут в планинско-гориста местност с цялото налично снаряжение на военнослужещите. В състава на формированието бяха и пет жени, които се справяха със задачите си еднакво добре със своите колеги. След марша бе определено място за бивак, без участниците да носят палатки. С подръчни средства бяха направени импровизираните средства за пребиваване, както и маскировка.

image

Важно бе да изберем мястото за бивака. То да е закрито по възможност от вятър, да е предпазено от наводнения, а огънят да е отдалечен от дървета, сподели капитан Белев. След нощувката, на следващия ден воините отново поеха по 22-километров преход в планината. Като приключиха марша, те разузнаха сграда, с което завърши поредното занятие. Ако се наложеше медицинска помощ, готовност за това имаше лейтенант д-р Емилия Минкова.
Вчера трета рота продължи обучението си със стрелкови тренировки, а утре ще изпълнява задачи по патрулиране.
Капитан Златко Белев е завършил НВУ „Васил Левски” през 2011 г. В 101-ви алпийски полк е от 1 юли 2016 г. Командир на рота е от 1 декември 2017 г., когато 101-ви алпийски батальон бе реорганизиран, изменяйки числеността си, в 101-ви алпийски полк.
Първа рота с командир капитан Радван Сираков с придаден взвод от армията на Австрия започна седмицата със стрелкови тренировки. През следващите дни имаше занятия по патрулиране, специализирана алпийска подготовка, както и придвижване и оцеляване в планински условия. Началото на модулното обучение на втора рота с командир капитан Георги Панайотов и придаден взвод от Румънската армия бе по изпълнение на задачи по патрулиране. Последваха стрелкови тренировки, придвижване и оцеляване в планински условия и специализирана алпийска подготовка. Подобни занятия имаше и четвърта рота с командир капитан Иван Атанасов и придаден взвод от армията на Чехия. Така цяла седмица участниците от четирите роти показваха своя професионализъм, който граничеше с високите върхове на Родопа планина.

image

След модулната подготовка предстои полковото учение на алпийците от Смолян. За последен път подобно учение на формированието е имало през юни 1996 г., но то е проведено на полигон. Докато сегашното ще бъде в много по-реална среда в планинско-гористата местност.

Щрихи от историята


° На 19, 20 и 21 октомври 1912 г. 21-ви Средногорски полк участва в епичните решителни боеве на вр. Кавгаджик и освобождава Родопите от османско иго. След приключването на Балканската война полкът се настанява в бившия турски конак в Смолян, а по-късно е дислоциран в други гарнизони. Средногорци участват в Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. 21-ви полк се смята за предшественик на днешното формирование в Смолян.
° В началото на април 1952 г. полкът е предислоциран в Смолян и слага основите на 21-ва планинска стрелкова бригада, по-късно – 21-ви мотострелкови полк.
° От 1 септември 1961 г. се преименува на 101-ви мотострелкови полк в подчинение на 21-ва мотострелкова дивизия в Пазарджик.
° От 1 юли 1988 г. полкът преминава на нов мирновременен щат и се преименува в 101-ви отдел за подготовка на мотострелкови резерви и съхранение на въоръжение и техника.
° През септември 1996 г. във връзка с извършващата се реформа в Българската армия 103-ти отдел за подготовка на мотострелкови резерви и съхранение на въоръжение и техника е реорганизиран в 103-ти планински батальон и преминава в преподчинение на 101-ви планински полк.
° От 2 юни 2003 г. 101-ви планински полк се реорганизира в 101-ва планинска бригада. В нейния състав са батальони от Смолян, Момчилград и Ардино. За празник на бригадата е обявен 20 октомври.
° От 1 юни 2007 г. 101-ва планинска бригада в Смолян е редуцирана в 101-ви алпийски батальон и става част от състава на 68-а бригада „Специални сили” – Пловдив.
° От 1 юли 2016 г. 101-ви алпийски батальон излиза от състава на 68-а бригада и е подчинен директно на Командването на Сухопътните войски.
° От 1 декември 2017 г. батальонът е реорганизиран в 101-ви алпийски полк.

Отбранителни бойни действия

Многонационалното учение „Родопи 2019” има за цел да създаде максимално реалистична и близка до оперативната среда обстановка. Тя да гарантира отработването и усъвършенстването на определени тактически действия и да създаде необходимите условия за демонстриране на способностите за планиране и изпълнение на задачи в многонационална среда. А те са свързани с отбранителни бойни действия за защита на териториалната цялост на Република България в планинско-гориста местност.
Така всички участници ще повишават своята подготовка при извършване на маньовър, заемане на райони за отбрана в планинско-гориста местност, стрелба, целеуказване, устройване на наблюдателни постове и др.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка