Генерал Константин Попов: Високо ценим Германия като наш съюзник

Pan.bg 20 сеп 2019 | 13:23 views (294) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Сътрудничеството ни в областта на отбраната е от много важно значение

k.popov”За България сътрудничеството с Федерална република Германия в областта на сигурността и отбраната е от много важно значение. Радваме се на отлични отношения както на двустранна основа, така и в рамките на ЕС и НАТО”, заяви ген. Константин Попов по време на срещата си с Волфганг Хелмих, председател на Комисията по отбрана, и членовете на комисията към Германския Бундестаг.
Ген. Константин Попов бе на двудневно посещение в Берлин по покана на Волфганг Хелмих, предаде пресцентърът на Народното събрание.
”Високо ценим Германия като съюзник с решаваща роля за укрепване на европейската сигурност. Ние се нуждаем от по-голям фокус върху оперативните аспекти и съгласуваността на нашите инициативи, за да постигнем конкретни резултати”, отбеляза още на срещата ген. Константин Попов.
По време на разговора си с комисаря за въоръжените сили към германския Бундестаг д-р Ханс-Питър Бартелс и с Томас Зилберхорн, заместник-министър на отбраната ген. Попов обсъди общата европейска отбранителна политика, както и взаимното сътрудничество в областта на отбраната.
Ген. Попов предложи на представителите на Бундестага Германия да се включи в проекта на ЕС ”Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции”, който е свързан с придобиване на отбранителни морски способности. България е водеща нация по проекта, който е от новите инициативи от отбранителния пакет на ЕС по Постоянното структурирано сътрудничество. ”Смятам, че като морска страна за Германия би имало добавена стойност да се включи в този проект, защото той има всички качества да завърши с убедителен резултат в недълъг времеви период”, допълни ген. Попов по време на срещите си в Бундестага.
В разговора с Томас Зилберхорн, заместник-министър на отбраната, ген. Константин Попов благодари за участието на Германия в Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в София. Той отправи покана за попълване на длъжност от Германия в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който е ситуиран в България.
По време на посещението си ген. Попов се срещна и с адмирал Йорг Клайн, началник на щаба на Оперативното командване на Бундесвера. Генерал Попов посети мемориала ”Възпоминателна гора”, където отдаде почит на загинали германски военни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка