DSEI 2019 - "Patria ще отговори на RfP за нова бойна машина, като гарантираме 20% българско участие" - Яне Райколайнен, старши вице-президент Vehicles Systems Land в Patria

Pan.bg 16 сеп 2019 | 13:55 views (964) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"
Лондон
Част 4Екип на сп. „Клуб ОРЪЖИЕ“ посети най-голямата в Европа изложба на отбранителна техника и технологии. В нея участваха над 1500 компании, предлагащи въоръжение и техника за армията, ВВС и флота. Разбира се нашия интерес бе насочен към компаниите които получиха Искане за предложение (RfP) от българското МО за новата бойна машина на СВ. Предлагаме ви мненията на тези, с които успяхме да контактуваме:

-Г-н Райколайнен, ще можете ли да отговорите на изискванията на Техническото задание за новата бойна машина, заложени в Искането за предложение (RfP) от българското МО?
-Трябва да ви уверя, че в момента нашите екипи работят усилено по това да отговорят на Искането за предложение (RfP) за нова бойна машина, изпратено от българското МО. Става въпрос за намиране на най-ефективното и подходящо за България решение. Убедени сме, че ще можем да направим предложение на България, което да покрива всички изисквания на RfP. Това което ще предложим, ще задоволи изискванията и нуждите на отделния войник, на Сухопътни войски, на МО, на българската отбранителна индустрия и на българското правителство. Нашето предложение ще съдържа ползи за българската икономика. Също така то ще гарантира поддръжката и ремонта, при това осъществявани на място в България, през следващите 30-35 години, колкото е жизнения цикъл на машините.
-Споменахте жизнения цикъл на новите машини. За България и за МО е изключително важно ремонта и модернизацията да се осъществява на място, защото така ще бъдат спестени много средства. Потвърждавате ли, че ако България избере Patria, вашата компания ще осигури такива способности на страната?
-Да, ние ще предложим в нашата оферта България да има такива способности. Както добре знаете, Patria вече е осъществила успешно 4 подобни програми в други държави в които сме помогнали да се изградят мощности точно за такива способности. Запознати сме с необходимостта България да има способност сама да поддържа, ремонтира и модернизира машините, както и за това в реализацията на проекта да участват местни компании. Така ще се създадат и нови работни места.
-Споменахте участие на местни фирми в производството на машините. Публично е известно, че в RfP има заложено изискване за 20% българско участие. Няма да ви питам за имена на компании, но вече набелязахте ли такива в България, които да участват
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
в производството или във вашата верига на доставките?

-Като знаете от няколко години работим усилено по индустриалното партньорство с българската индустрия. Вече имаме доста голям списък от потенциални кандидати за партньорство при реализация на индустриалното сътрудничество. Убеден съм, че ще предложим добри възможности за участие на българската индустрия в проекта за новите бойни машини, както в процеса на производството им, така и в веригата на доставчиците ни. Има много български компании с голям капацитет.
-Кой ще са основните предимства на предложението на Patria?
-На първо място сме убедени, че можем да предложим на България ефективно и достъпно решение за новите бойни машини. По отношение на машината – тя ще е с достатъчно защитеност и мобилност, напълно ще отговаря на поставените технически изисквания, ще покрием изискването за 20% местно производство и ще осигурим способности на България за поддръжка и ремонт по време на целия жизнения цикъл.
-Наскоро стана ясно, че Patria е избрана, заедно с още 2 компании, да продължи в следващия кръг на конкурса за нов бронетранспортьор в Япония. Бихте ли дали подробности за това?
-Patria се гордее с този пореден успех на международния пазар. Това е умного добро доказателство за способностите и достойнствата на нашите машини. Предстоят изпитания на трите машини с колесна формула 8х8. Нашето предложение е на база AMV XP. За тези изпитания трябва да изпратим 2 машини. След изпитанията Япония трябва да направи окончателния избор.
-Някакви други новости от Patria?
-Новата машина 6х6, която виждате на DSEI 2019, тук тя е представено с минохвъргачка Nemo в куполна установка. Машината бе представена за първи път през лятото на 2018 г. Оттогава тя премина през изключително тежки и прецизни изпитания на нашите полигони и вече имаме производствен вариант на машината. В момента изпитваме и вариант с амфибийни способности. През август имаше такива изпитания във Финландия и трябва да ви уверя, че машината плава отлично.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


DSEI 2019 - "Patria ще отговори на RfP за нова бойна машина, като гарантираме 20% българско участие" - Яне Райколайнен, старши вице-президент Vehicles Systems Land в Patria

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка