Военна полиция и КПКОНПИ ще борят корупцията по високите етажи на Въоръжените сили

Pan.bg 10 сеп 2019 | 10:56 views (396) commentaries(0)
img Проект на инструкция конкретизира взаимодействието при разкриване на престъпления от общ характер в Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

По искане на служба „Военна полиция” органите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) могат да оказват помощ при разкриване на престъпления от общ характер в Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната. И още - провеждане на оперативно-издирвателни действия на органите на Служба „Военна полиция“ по отношение на лицата, по които службата осъществява законовите си функции; извършване на проверки по заявителски материали и военни досъдебни производства, за които е необходима експертна помощ от органи на КПКОНПИ при спазване на изискванията на действащото законодателство.

Това е записано в мотивите към проекта на инструкция, която урежда взаимодействието между двете институции. Документът е изготвен на основание Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). Целта е да се конкретизира изпълнението на дейностите по Глава девета „Противодействие на корупцията чрез разкриване на прояви на лица, заемащи висши публични длъжности“.

Предвидено е, се посочва по-нататък в мотивите, взаимодействието да обхваща сферите на изпълнение на законовите функции, задачи и дейности на двете ведомства и да се осъществява чрез обмен на информация; провеждане на съвместни работни срещи; създаване на съвместни работни групи; провеждане на координирани мероприятия; повишаване на квалификацията на служителите на двете ведомства; съвместни планове за действие; техническа помощ. За осъществяване на взаимодействието ще могат да се създават междуведомствени групи за планиране и провеждане на съвместни действия, проверки по документи и на място при спазване на принципа „необходимост да се знае”.

Посочено е още, че по искане КПКОНПИ органите на Служба „Военна полиция“ могат да съдействат като организират и провеждат мероприятия в или около военни обекти; извършват криминалистически изследвания; установяват местонахождението на лица, по отношение на които Служба „Военна полиция“ осъществява законовите си функции, когато те се укриват или не могат да бъдат открити на техните постоянни или настоящи адреси.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker