Програма 2032 ще е база за развитие на армията

Pan.bg 09 сеп 2019 | 15:45 views (1217) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

В словото си Каракачанов подчерта, че в изпълнение на поетите ангажименти през последните две години възнагражденията на хората в отбраната са увеличени с общо 20%, като при това са запазени всички досегашни социални придобивки.
„През 2020 г. ще продължим политиката, насочена към повишаване на възнагражденията и към разширяване на социалните придобивки. За първи път балансът се обръща и хората, постъпили в Българската армия, са повече от тези, които са я напуснали“, каза още министър Каракачанов.
„Предстои ни още една динамична, отговорна и напрегната година.
„Твърдо вярвам, че прегледът на отбраната ще бъде основа за разработване на ориентирана към бъдещето, амбициозна, но и реалистична Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2032“, заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев в своята академична лекция. Той поясни, че Програма 2032 ще бъде база за изготвянето на детайлен и изпълним План за развитие на Въоръжените сили 2026.
„Чрез него ще успеем да продължим трансформацията на въоръжените сили, като ги направим още по-сигурен гарант на сигурността, териториалната цялост и независимостта на страната, а Република България – още по-надежден съюзник в НАТО и ЕС“, категоричен беше началникът на отбраната. Той пожела на слушателите и студентите на Военната академия да трупат знания и умения, които да им помогнат за успешна професионална реализация.
„През годините академията многократно се е доказала като средище, което дава възможност за предоставяне на интелигентни и иновативни решения, оригинални мисли и позиции. Тази своеобразна трибуна за обмен на идеи и за открит и свободен дебат постепенно се превръща във фундамент на военното ни образование. Атестат за ролята и значението на академията са нейните възпитаници, сред които се отличават имената на много наши висши военни ръководители, известни държавници, дипломати и общественици“. Това се казва в поздравителния адрес от името на президента Румен Радев, който беше прочетен от секретаря по въпросите на сигурността и отбраната Стефан Янев.
Военната академия първа от сродните военни училища открива новата учебна година. „Вие ще имате честта и привилегията да се обучавате в най-старото висше военно училище, което през годините се е доказало като един еталон за качество в сферата на военното дело и националната сигурност“. С тези думи на началника на академията генерал-майор
д-р Груди Ангелов бяха посрещнати слушателите на най-висшето ни военноучебно заведение.
На официалната церемония за откриването на новата учебна година присъстваха още министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, секретарят на президента по въпросите на сигурността и отбраната Стефан Янев, офицери от Въоръжените сили и др.

image

Военната Алма матер посреща 269 слушатели


През учебната 2019–2020 г. Военната академия посреща общо 269 слушатели. От тях 259 ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” с шест специализации от професионално направление „Военно дело”.
Във факултет „Национална сигурност и отбрана”, специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” през тази година ще се обучават 10 офицери.
Празникът в най-висшето ни военно училище започна с тържествено посрещане на знамето и водосвет, извършен от белоградчишкия епископ Поликарп в съслужение с други свещенослужители от БПЦ.
„Бих искал да ви поздравя след водоосвещението и молитвата с откриването на новата 2019–2020 учебна година за Военната ни академия. Бог да ви благослови и да ви дарува всичко онова, от което имате нужда, за да се развивате, да преуспявате и да бъдете гордост на майка България! Честит и благословен празник, на многая и благая лета!“, каза пред строя и гостите на празника белоградчишкият епископ Поликарп. По-късно празникът продължи със слово на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и първата академична лекция, която беше представена от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker